Turuilla ja toreilla - hyvää Turun päivää!

Tänä viikonloppuna vietetään eritoten turkulaisille tärkeää Turun päivää (15.9.). 790 vuotta täyttävä  Suomen vanhin kaupunki on täynnä menovinkkejä ja mielenkiintoisia tapahtumia, joista voit bongata itsellesi sopivat täältä. Koska nyt on viikonloppu, Turkua juhlistetaan viime vuoden tapaan sekä lauantaina että sunnuntaina.


Sananlaskun "kreivin aikaan" -mies eli Suomen uudistaja Per Brahe 1602-1680.
Taustalla Åbo Akademin päärakennus.
Tässä puistossa on aina Turun hienoimmat vaihtuvat kukka-asetelmat.


Kerrankin sattui niin hyvä tuuri, ettei minulla ole töitä, sovittua ohjelmaa tai migreeniä, joten sisäinen markkinafaniuteni heräsi horroksesta. Tänä viikonloppuna minua kiinnostaisi käydä esimerkiksi Kuralan kylämäessä (perinnemaatila Turun rajalla), Sibeliusmuseossa sekä opastetulla kävelyllä harvinaisiin, yleensä yleisöltä suljettuihin paikkoihin. Silti veikkaan, että yleisöryntäyksen välttämisen takia todennäköisimmät vierailukohteemme ovat avoimien ovien moskeija, ortodoksikirkko ja miksei samalla myös jo entuudestaan tuttu tuomiokirkko. Ortodoksisessa Pyhän Aleksandran kirkossa kauppatorin kupeessa olen halunnut käydä jo vuosia, enkä ymmärrä, miksen vain ole astunut sisään. Nyt avoimien ovien päivänä kynnys on ehkä entistä matalampi. Ehken kuitenkaan nyt viikonloppuna ota mukaan leimaa vaille valmiita ikoneitani. Ortodoksipapin pitäisi nimittäin siunata ja leimata ne, jotta niistä tulisi "virallisia" ja mahdollisesti ihmeitä tekeviä!


Ei kansikuvaa
Kuva: Finnan kuva-arkisto. Pyhän Aleksandran kirkon taustalla turkulaisten ikuisesti itkemä Hotelli Phoenix, jossa Turun yliopisto aloitti toimintansa 1920-luvulla hotelliglorian jälkeen.
Phoenix purettiin suuren kohun saattelemana vuonna 1959 ja toimi lähtölaukauksena Turun taudille. Nyt puretaan taas toista legendaa kauppatorilla: Hotelli Hamburger Börsiä, joka ei siis ole se alkuperäinen, joka purettiin 1970-luvulla. 


Eniten ihmisiä yhteensaattanut tapahtuma on kuitenkin perinteisesti ollut Turun päivän päättävä ilotulitus, joka on ollut usein jopa mahtavampi kuin uudenvuoden tykitys. Turun päivänä ilotulitusta on myös mukava katsoa yleensä täysin tummalta taivaalta ilman varvashypotermiaa ja riskiä joutua itse kissanpierujen tähtäimeen. Vanhasta kodistani ei edes tarvinnut siirtyä ulos, sillä näin parvekkeeltani koko huikean ilotulitusshow'n kuin panoraamaesityksenä. Nyt tuskin jäämme kaupunkiin enää ilotulitusten ajaksi, mutta veikkaan, että lähikallioltamme näkee ainakin neonkajastuksen!


Perinteinen Turun päivän ilotulitus syyskuulta 2016.
Kuva: Turun Sanomat, ilotulitus vuodelta 2016


Miehelläni on erityinen suhde Turun päivään, sillä hän on entinen Turun poika (kruunajaiset pidettiin siis Turun päivänä). Minua jaksaa aina huvittaa tämä, vaikken tiedä miksi. Onhan tämä huomattavasti arvokkaampi meriitti kuin vaikkapa Miss Märkä t-paita. Edelleen joka vuosi valitaan Turun flikka ja poika, jotka edustavat kaupunkia erinäisissä tilaisuuksissa ja vievät lahjan Turun päivän ensimmäiselle syntyneelle vauvalle. Turun flikka- ja poikaehdokkaat ovat usein olleet opinto-ohjaajien valitsemia esimerkillisiä nuoria, joilla on voinut olla myös erityisiä harrastuksia ja taitoja. Yleisö on sitten saanut äänestää suosikkinsa. "Turun poikuus" vaikuttaa nykyarjessamme lähinnä siten, että meillä on yhä mieheni saama voittopatsas esillä. Mielestäni se on varsin onnistunut pronssiveistos, joka oikein herää eloon, kun vieressä on väpättävä kynttilä. Nyt päättyvällä kesäkaudella vieruskaverina on ollut kollaasini Hullut päivät, jonka olen tehnyt Stockmannin Hullut Päivät -katalogista. Kestävää kehitystä ja rahatkin säästyivät!




Turun päivän postaukseni jää nyt vähän lyhyeksi, sillä meidänhän täytyy ehtiä turuille ja toreille! Hyvää Turun päivää ja onnea 790-vuotias Turku! Odotan jo nyt, mitä keksitään 800-vuotisjuhlien ohjelmaksi!



Vink:

Turun päivän tärpit löydät myös Arjen pilkahduksia -blogista.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kriikunalikööri - helppo herkku kärsiväll(isell)e

Mystinen metsänpeitto - unohtumaton kokemus

Tarot - itsesi peili

Miten taiteen hinta määritellään? Mitä sinä maksaisit taiteesta?

Kiipeily- ja seikkailupäiväkirja osa 568: Muikunvuori

Kirppistelyä - ehkä ostin, ehkä en!