Luukku 20: Mennään joulusaunaan!

Onko mitään suomalaisempaa kuin sauna ja erityisesti joulusauna? Ehkä vain Juha Mieto tai Jaakko Kolmonen yltävät lähelle, mutta he ovat syntyneet myöhemmin kuin saunaperinteemme. Tämä ikivanha, muinaisuskoomme liittynyt riitti ja tätä nykyä suomalaisten yleisin harrastus - saunominen - taitaa olla myös oma suomalaisin ominaisuuteni: vähintään kerran kuussa ja erityisesti jouluna on päästävä saunaan.




Joulusauna on jäänyt väliin vain edellisvuonna, jolloin kiukaamme ei toiminut! Asia oli kyllä tiedossa, joten kovin suurta katastrofia saunattomuus ei kriiseilystäni huolimatta päässyt aiheuttamaan. Mutta nyt! Nyt meillä on reilun vuoden vanha uusi kiuas, aivan loistava pienen tilan Harvian perinteisin malli Sähkäri. Harvoin halpa on hyvä, mutta tämä on! Sanon tämän vieläpä ilman kaupallista yhteistyötä! Puukiuas toki olisi ihanin ja meiltä löytyisi hormikin alakerrasta, mutta koko sauna pitäisi rakentaa ja kiuas sijoittaa uudelleen. Jossain postauksessa kerroinkin, että saunamme on entinen maito-  tai lihakylmiö. Tiilellä vuorattu maalattia on edelleen kylmä kuin jääkaappi, mutta puusäleikkö suojaa mukavasti jalkapohjia ja vanha pesutilan seinän puupaneeli rauhoittuvaa mieltä. Mielestäni sauna voi pysyä sellaisena paikkana, jossa ei tarvitse olla uutta ja priimaa, tähtitaivaskattoa ja radiota. Minulle riittää kynttilä, pesuvadit ja hiljaisuus. Kiukaan ja veden lisäksi toki. 




Jatkankin tämän luukun sisällöntuotantoa tultuani takaisin esijoulusaunasta. Aion ehkä samalla kuurata saunan "kevyen" työpäivän päätteeksi. Mitäpä sitä ei tekisi sauna-asioiden eteen. Jatketaan kohta!




Sauna tuli kuurattua ja samalla oma työtä tehnyt iho. Vietin saunassa 1,5 tuntia - löylyt olivat nyt harvinaisen hyvät. Niissäkin on eroja, vaikka sauna ja kiuas pysyvät samoina. Vähän kuten viininmaistelussa - paljon riippuu siitä, mitkä ovat lähtökohdat saunomiselle: paljonko on aikaa edellisestä saunomiskerrasta, kuinka lämmintä kiulun vesi on ja kauanko sauna on saanut lämmetä ennen saunojan astumista löylyihin. Lisäksi oma vireystila, ryytyneisyys, likaisuusaste ja fiilis vievät kohti lopullista löylykokemusta. Myös se vaikuttaa tunnelmaan, onko saunassa yksin, kaksin vai isommalla porukalla. Yleensä menen saunaan yksin (mieheni ei ole saunoja, paitsi jouluisin ja juhannuksena), sillä tällöin voi lojua kaikessa rauhassa ja hiljaisuudessa lauteilla. Kyllä saunomisessa on jotain pyhää ja diplomaattista. Mitä olisi Suomi nyt ilman Kekkosen saunapolitiikkaa?




Joulusauna eroaa tavissaunasta ehkä siten, että saunassa vietetään enemmän aikaa ja sinne viedään kynttilöitä. Vai onko näin? En tiedä eroaako joulusauna meillä sittenkään mitenkään normisaunomisesta, se on vain joulun "juttu". Ainakin tulee pestyä sauna. Kansakunnan muistiin on siis jäänyt jälki joulusaunan erityisyydestä, sillä puhdas sauna on monelle erityisesti jouluna tärkeä. Lisäksi joulusaunassa ollaan mielellään hiljaa, kuten saunassa ylipäätään, eikä kiroilla saa, ettei saunatonttu kuule. Monet vanhan kansan uskomukset ja syyt niihin löytyvät tästä Kodin Kuvalehden Joulusauna-artikkelista

Joulusaunan merkityksellisyys on perustunut muinaiseen maatalousyhteiskuntaan, jossa on etsitty ennusmerkkejä tulevaan satovuoteen ja ylipäätään elämään. Saunomalla oikein on varmistettu asioiden kulku toivotulla tavalla. Miksi joulusauna on itsestäänselvästi monelle edelleen päiväsaikainen tapahtuma, vaikka muuten saunomme usein iltaisin? Siksi, että jouluaattoiltana saunan lämpö piti muinoin jättää haltioille. Minä luulen, että meidän saunatonttumme tai kummituksemme oli jo saunatilassa odottamassa vuoroaan, sillä vesipulloni katosi mystisesti pukuhuoneesta. Odottavan aika on pitkä ja janoa täynnä. 


Ei ihan saunatyylinen valaisin, mutta tämä väliaikaisratkaisu jäi pysyväksi! Ehkä mummoni hankkima 1930-40-luvun valaisin joskus päätyy takaisin olohuoneeseen. 


Aattona en valitettavasti ehdi saunaan, joten virallinen joulusauna toteutuu toivottavasti joulupäivänä. Tänään saunajuomana toimii kraanavesi, mutta joulupäivänä voisi oikein revitellä ja ottaa mukaan Lidlin kevyt-pilsin. Jätän puolet saunatontulle, kuten asiaan kuuluu. 

Tunnelmallista ja rentouttavaa joulusaunaa myös sinulle, mikäli saunomista on tiedossa!

Kommentit

  1. Joulusauna ei ole ollut meillä mikään pakollinen perinne, mutta tänä vuonna ajateltiin mennä, kun kerran sauna on. Sauna ei ole itselleni mikään pakollinen, kun olemme katselleet asuntoja, mutta tosi kiva, jos sellainen sattuu olemaan. Itse en yleensä jaksa saunoa kovin kauaa, mutta lyhyetkin löylyt riittää :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kummasti saunatta oppii elämään silloin, kun saunaa ei ole. Toivottavasti löydätte kodin, josta sauna löytyy, vaikkei se pakollinen olekaan. En tiedä, onko oma saunafiksaationi saanut pontta työmatkapyöräilystä, jonka jälkeen on paljon ihanampi mennä lämpimään saunaan kuin vain kylmään suihkuun.

      Poista
  2. Meillä jäi jouluaaton saunaperinne, kun muutimme omakotitaloasujista kerrostaloasujiksi. En ole siitä pahoillani. Aattona on niin paljon muutakin ja joulunviettoaika on meillä nykyään venynyt molemmista päistä. Meillä on saunavuorot keskiviikkoisin ja launtaisin. Olimme siis joulusaunassa jo tänään ja seuraavaksi joulupäivän iltana, jos on sellainen tilanne, että saunomine sopii ohjelmaan.

    Pidän saunomisesta niin kotisaunassa kuin uimahalleissakin, varsinkin talvella. Sauna on upea rentoutumiskeino, vaikutus tuntuu ja näkyy, jos mittaa verenpaineen.
    'Vihtoen viha viilenee' ... saunan vaikutuksista on tehty oivallisia sananlaskuja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo on kyllä totta, että jouluaattona ei tahdo oikein aika riittää saunomiseen. Itsekin olen töissä juuri silloin, kun varmaan valtaosa suomalaisista saunoo tai katsoo Suomen Turkua telkkarista.

      Minäkin pidän hauskoista saunasananlaskuista! Saunan terveysvaikutukset ovat kiistattomat ja minullakin auttaa migreenin, jos sinne saunaan ei mene silloin, kun se on tuloillaan. Ehkäpä tämäkin asia liittyy jotenkin siihen verenpaineeseen. Ehkä hiljentyminen antaa kuitenkin henkisessä mielessä suurimman terveysvaikutuksen. Saunassa kukaan ei suorita eikä katso kelloa, vaan oma tuntemus määrittelee saunassa vietettävän ajan. Uimahallisaunoista minullakin on ollut positiivinen kokemus. Istuminen kaikkien kanssa samassa saunassa hiljaa on vain jotain niin suomalaista :)

      Poista

Lähetä kommentti

Arvostan kommenttiasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kriikunalikööri - helppo herkku kärsiväll(isell)e

Mystinen metsänpeitto - unohtumaton kokemus

Tarot - itsesi peili

Miten taiteen hinta määritellään? Mitä sinä maksaisit taiteesta?

Kiipeily- ja seikkailupäiväkirja osa 568: Muikunvuori

Kirppistelyä - ehkä ostin, ehkä en!