Unohdetut vol 2
Viime aikoina olen kuvannut rollaattoripappoja ja kerrostaloja. Mikään ei ole siis muuttunut. Harmikseni en löydä kuvaa mammasta, joka kiiti rollollaan Varissuolta kohti Itäharjun Prismaa. Hän teki kaikkensa kiirehtiäkseen suojatiellä, nuorempien lampsiessa vieressä kuin ameebat. Ehkä ameebakin on nopeampi, kun kädessä ei ole älypuhelin.
Sivistyksen mitta oli joskus lukeminen ja kyky kirjoittaa. Nyt yliopistolla ei osata tai haluta tehdä kumpaakaan. Omana opintoaikanani valitettiin eniten sitä, ettei opiskelijoiden käsialoista saa selvää. Kukaan ei kuitenkaan rutissut 600-sivuisten oppikirjojen lukemista edes englanniksi tai ruotsiksi. Lukemisen määrä oli tiedossa oppilaitokseen hakiessa.
Moni asia on näistä päivistä muuttunut. Tenttivastaukset tehdään tietokoneilla ja monikanavainen oppiminen on jumala, joka on rapistuttanut keskittymiskyvyn. Tätä kohti olen matkalla, toivottavasti tekemään muutakin kuin sahaamaan ranteitani. Kaikenlainen ilohyppelyagenda liikkuvissa luokkatiloissa korvataan minun edessäni kynällä, karttakepillä ja ajattelulla. Tämä on vain toiveuni, joka tuskin toteutuu.
Edellinen kirjeitä ja sanomia -luukku oli kuvattu vasemman puolen puutalokokonaisuudessa, joka on ollut pitkään heitteillä. Mehän tiedämme jo, kuinka Linnankadun puutalo paloi. Ehdin kuvata sen, osittain myös sisältä, vain viikkoa ennen paloa. Mietin, kohta joku sytyttää tämänkin rakennuksen. Leimata ei saa, mutta kriittisesti voi suhtautua kaupunkiin, joka ei käytä äärimmäisiä tehokeinoja kulttuuriperinnön suojelussa.
Traumaterapia haki vasta muotoaan, oikeastaan syntyi Virossa Estonian tragedian jälkeen. Ihmiset selviytyivät, koska he eivät unohtaneet toisiaan. Virolaiset ovat perhekeskeisiä ja eri tavalla lähimmäisenrakkaita kuin suomalaiset ja ehkä ruotsalaisetkin. Me osaamme antaa kriisiapua, mutta osaammeko soitella kuulumisia? Ihminen, joka on kohdannut tragedian tai surun, jää todella usein yksin. Tämän päivän lehdessä oli jopa mielipidekirjoitus aiheesta. Ikävä fakta on, että välittämistä ei voi pakottaa.
Sama pyrkimys harmittomuuteen, ettei ole vaivaksi muille, näkyy tavassamme suhtautua ikäviin asioihin lähipiirissä. Jätetään ennemmin rauhaan, ettei häiritä. Oikeasti teemme asian siten vain itsellemme helpoksi. Me emme osaa kohdata vaikeita asioita.
Sellaisia ovat nykyisin myös lukeminen, kirjoittaminen ja keskittyminen olennaiseen.
Taannoisen opetusministerin aikana ajettiin malli, jossa yliopiston hakusysteemi uudistettiin, pääsykokeet pystyy välttämään ja olemassa olevat pääsykokeet ovat kevyempiä.
VastaaPoistaTotta kyllä. Ehkä myös tietynlainen ajattelu ja pitkäjänteisyys ovat kokeneet inflaation. Haetaanko maisteriohjelmiin enää sivistyksen takia, vai enemmän siksi, että valmistuisi joksikin paperilla hyvältä näyttävään?
PoistaEnnen rutistiin myös siitä, kun kirjatenteillä korvattiin opetusta. Mutta eipä kaikkia opettajiakaan ole kiinnostanut panostaa siihen puoleen.