Vuosia sitten kirjoitin blogiin työuupumuksesta uutena kansantautina. Sitten alkoivat telkkarin studiot täyttyä, tietysti minun ansiostani. Kameroiden edessä pohdittiin, onko työuupumus uusi kansantauti.
Yleensä, jos ihminen esittää kysymyksen, hän vastaa siihen jo itse kysymyksellään. Siksi kysymyksiä on hyvä esittää.
|
Auttaako iltalenkki? |
Nyt kysynkin, toipuuko työuupumuksesta koskaan. Tutkimusten mukaan uupumus näkyy aivokuvissa, se ei siis ole mikään keksitty juttu. Tällaista suhtautumista osa saa osakseen. Nyt on trendikästä olla uupunut, ja sitä rataa. Tuskin kukaan tässä maailmassa valitsee mitään ikävää trendin takia.
Jälkiviisaana voin itse sanoa innostusjargonkielellä, että energiapankki hupenee nykyisin nopeammin, jos se ehtii edes täyttyä. Viikossa voi olla yksi tai kaksi päivää, jolloin tunnen olevani pirteä. Jatkuva väsymys on kestänyt nyt viisi vuotta, enkä ole palautunut siitä koskaan. Sain tuolloin aivan selvän varoitusmerkin, joka johti aivokuviin saakka. Kasvainta ei löytynyt, ei minkäänlaista diagnoosia, vaikka olin opetuspotilaana. Tällöin kaikki määrärahat käytetään yhteen henkilöön, sinut skannataan läpikotaisin kandien piirittämänä. Ainut järkevä selitys oli, että olet elänyt liian pitkään liian kuormittavassa tilanteessa, ja tähän työtahdin kiristys, toisin sanoen trendikäs resurssien puute (joka kylläkin liikevoiton mukaan olisi toisinkin ajateltavissa), ajaa työntekijät kanveesiin. Myös heidät, joilla on kotona helpompaa.
|
Jokin ajatus minulla oli tämän mainoskuvan liittämisessä, en enää muista mikä. |
Tietysti pitää olla onnellinen, kriiseistä seuraa usein muutos. Ei jäänyt enää muuta vaihtoehtoa kuin irtisanoutua, jäädä tyhjän päälle. Kummasti elämä on kantanut, vaikka elän nyt kolmatta vuotta elämää, jossa en tiedä, mistä saan tuloni puolen vuoden kuluttua. Selvinnyt olen, eikä asuntolainaakaan ole erinäisistä katastrofeista huolimatta ollut pakko pistää tauolle. Voisinpa silti minäkin saada Nordean mainostaman kuluttoman asuntolainan vanhempainvapaan. Kuutta varvasta en silti toivo.
Jatkan tätä blogikirjoitusta yli viikon tauon jälkeen. Tässä välissä minun oli asioitava jälleen päivystyksen kanssa, aivan kuin kirjoittamani olisi itseään toteuttava ennustus. Vähän kuin älämölöuutisen esittäminen luokassa kasvattaa luokassa vallitsevaa älämölöä. Nykyisin oppilaat ottavat tosissaan kilahdukseni migreenivaarasta. Aiheutanko traumat, tuskin. Mutta tietoisuus migreenistä takuulla lisääntyy.
|
Saavutus päästä sohvalta ulos asti. |
Minun piti liittää tähän juttuun tutkimustietoa ynnä muuta, mutta elämä tuli väliin. Niin käy usein. Jokaisen koulupäivän aikana on parempi luopua suunnitelmista kuin luoda niitä. Sama koskee elämää, koska se asettuu aina poikin.
Joskus tämäkin päättyy. Tämä työ, elämä, tämä maailmantilanne. Historiassa mikään ei jatku ikuisesti. Silti herkästi käyttäydymme niin. Täytämme kalenterin ja kanavat kaikella turhalla varmaan, kun emme tajua, miten tärkeää tyhjä, katoava aika on. Ehkä pelkäämme sitä.
Itse en pelkää. Olen vain väsynyt. Aika ei ole helppo millään alalla, vähiten taiteellisella
Mutta taiteilijat on pistetty kärsimään aina. Se kuuluu taiteilun luonteeseen, samoin kuin sairaanhoito kutsumuksen voimalla. Jostain raha ja voimavarat pitäisi repiä.
|
Palauttavia ovat paikat, joista näkee kauas. Vaikka sairaalaan. |
Tutkitusti tulevaisuuden epävarmuus on keskeinen kuormitustekijä. Tietyssä pisteessä et jaksa kuitenkaan enää murehtia. Olen liian väsynyt miettimään elämää pidemmälle kuin seuraavaan päivään. Siksi tuttujen utelut ja kyselyt rasittavat. Minulle ei ole muutenkaan ollut koskaan selvää, mitä teen vuoden päästä. Olisi hyvin outoa esimerkiksi varata matka niin pitkän ajan päähän, puhumattakaan muista suunnitelmista.
Ihmiset haluavat pitää asiat järjestyksessä, kulissitkin. Minusta meidän pitäisi aina olla valmiita hylkäämään kaikki mitä meillä on. Pakon edessä niin on tehtävä. Tuo tilanne on tällä hetkellä maailmassa pelottavan monella.
|
Dekkarikelit. |
Teen nyt, mitä ei saisi tehdä. Kirjoitan tätä toisen ruudun äärellä. Taustalla pauhaa kymmenen uutiset. Minua ne eivät masenna yhtään sen enempää kuin todellisuus, jossa olen elänyt lapsesta asti. Luojan kiitos sodilta ja kansanmurhilta on kuitenkin Suomen lähihistoriassa vältytty. Lapissa orvokki yhä kukkii, mutta ilmastonmuutos ei ole aiheuttanut täällä totaalista katastrofia. Maailmassa varmasti on yhä paljon hyvää. Minua on aina ärsyttänyt muoto: en jaksa uskoa.
Onko usko jaksamisen asia? Ehkä juuri sitä. Väsynyt ihminen menettää toivon, jolloin kaikesta tulee jaksamisen kysymys. Sen sijaan, että muut ihmiset ammentaisivat energiaa, he ovat yhä useammin väsyttäviä.
Harva minusta näkee, miten väsynyttä seuraa olen. Sohvani sen tietää, toiseksi paras ystäväni. Monelle se ainoa.
Miksi sinua väsyttää?
Lyödäänkö vetoa, että joku kommentoi ferritiinin tai raudan puutteen. Kyllä aivosumu on jotain muuta. Se on kokonaisvaltainen kooma, joka ei pillerillä parane.
Kiitos, että olet kuitenkin jaksanut ottaa aivan hurmaavia kuvia!
VastaaPoistaKerrot kroonistuneesta uupumuksesta töissä uupumisen seurauksena samalla tavalla kuin long covidiin sairastuneet kertovat omasta tilastaan. Ehkä aivokuvissa näkyykin samoja muutoksia.
Lähetän myötätuntoisia ajatuksia ja jaksamisen toivotuksen. Jospa tähänkin vielä löytyy kemiallinen apu.
Tsemppiä työhön ja vapaa-aikaan!
Kiitos Marjatta sinulle! Kun luit ja kommentoit. Helppoa tuskin on kellään, mutta umpiväsyneenä on aina piirun verran vaikeampaa. Pitäisi toki ulkoilla yhä enemmän ja syödä vielä terveellisemmin, mutta nämä vinkit ovat usein ihmisiltä, jotka eivät tiedä mitä on raahautua väkisin väsyneenä ulos. Väsyneenä tahtoo myös enemmän sokeria. Ilmankos opettajainhuoneet ovat täynnä sitä. En ole koskaan nähnyt makeiden häviävän yhtä nopeasti, heh! Toivo elää jälleen ensi vuodessa!
PoistaTaiteilijatko kärsivät? Moni löytyy miljonäärien joukosta. Toiminta voi olla hyvinkin verovaroin pyöritettävää ja tuottaa persnettoa, mutta yksityisiin taskuihin riittää fyrkkaa jostain.
VastaaPoistaOdotin sinulta vastalausetta johonkin muuhun asiaan, mutta pääasia, että se aina tulee. Huomaa, ettei sinulla ole kokemusta taiteilijana tai freelancerina elämisestä. Suomessa miljonäärejä on huomattavasti esimerkiksi Ruotsia vähemmän. Haluaisin sinulta listan, ketkä Suomessa tähän joukkoon kuuluvista ovat taiteilijoita.
PoistaEi ollut vastalause. Tehdäänkö yhtään elokuvaa ilman verorahoja? Laulajat, kapellimestarit, popparit... riittää näitä. Kun pääsevät rahoihin kiinni, tili siirtyy nopsaan ulkomaille. Täällä Helsingin lähiössä joudumme kärsimään ns. lähiötaiteesta ym. projekteista. Mielestäni niille saisi vaikka maksaa, jotta eivät tulisi tänne.
VastaaPoistaVerorahoilla maksetaan myös koulunkäynti, jota pidän vähintään yhtä tärkeänä kuin taidetta. Mutta, olisinko selvinnyt koulusta ilman taudetta? En. Itse nautin lähiötaiteesta, maksan miekelläni siivun verorahoistani siihen tarkoitukseen. Harmi toki, jos joku tätä systeemiä hyväksikäyttää.
PoistaOlipas hyvää luettavaa juuri tälle viikkoa. Olen joutunut pohtimaan arkeeni syntyviä muutoksia ja jaksamista. Toistaiseksi olen säilyttänyt iloa ja energiaa elämässäni, mutta on suvantokausia. Hetkiä, jolloin mietin, että keräänkö elämääni mukavia asioita juuri siksi, että pelkään pysähtyä. Kuten sanoit, niillä tyhjillä kohdilla ja tilanteilla on paikkansa, niihin kannattaisi pysähtyä ja sietää.
VastaaPoistaOn surullista kuulla, että tilanteesi on jatkunut jo noin pitkään, mutta huomaan sisua: että ole murtunut uupumuksen alle. Resilienssiä näinä yhteiskunnallisina aikoina vaaditaan tavalla tai toisella meiltä kaikilta.
Kiitos kommentista! Ja tosi hyvä, kun pohdit asiaa jo ajoissa. Itse odotin alkujaan liian pitkään, mutta, se hyvä näissä burnareissa on, että oppii tunnistamaan rajat. Nyt esimerkiksi tiedän, että tammikuuhun asti on minimoitava työt, jollen halua taas opetuspotilaaksi. Jälkiviisaana sanon, että aina kannattaa levätä ja nauttia vaikka pullakahvista, kun se on mahdollista. Voimia ja onnea sinulle tulevaan! Ja juuri sitä kuuluisaa resilienssiä!
Poista