Ikuinen lama

Tunnen keuhkoissani painon. Olen yskinyt sitkeää limaa sisuksistani jo toistamiseen tänä syksynä, mutta vasta nyt rintaan on pesiytynyt raskas ahdistus. Päätinhän sairausvuoteessa katsoa vihdoin välttelemäni Politiikka-Suomen seitsemännen jakson Ikuinen lama.

Tiesin, että suomalaisen politiikan ja yhteiskunnallisen kehityksen draaman kaarta mustaava jakso painaisi myös mielen matalaksi. En silti osannut odottaa, mitä tekee jo tunnin mittainen dokumentti alkuperäisellä kuva-aineistollaan. Leipäjonot uudelleen silmien edessä, tuntemattomien nuorten hakkaaminen teräskärkisillä maihareilla, vihatun Viinasen joulushoppailun veitsenterävä loppukaneetti, kaikkensa menettäneen perheenisän silhuetti ulosmitatussa kiinteistössä, jonka huoneessa on jäljellä enää toivottomuuden sinetöivä avioerohakemus. 

Tämän saman painon rinnassa koin silloin, seuratessani vierestä yhteiskunnan murentumista, jakautumista voittajiin ja häviäjiin. Nyt digitalisaatio jatkaa siitä mihin lama jäi (tätä Noora Vallinkoski hienosti Koneen pelossa pohjustaa). Tässä ajassa on pelottavan paljon samaa. Jollet usko, katso dokumentti Yle Areenasta. Erityisesti se kannattaa katsoa, jollei muista mitään lamasta. Jos on syntynyt vasta Suomen MM-95 jääkiekkovoiton jälkeen. Se oli laman lopullinen kulminaatiopiste. 

Olen kirjoittanut lamasta aiemminkin. Asiat piirtyvät mieleen eri hetkinä eri tavoin, mutta kaikki on minussa, siinä keuhkon rakkulassa, josta lima pyrkii eroon. Poistettavat pankkikyltit, muistutus säästää kyniä, kumeja ja papereita, hammashuollon ja kouluruoan leikkaukset, ne olivat kaikki lopulta pienempiä murheita kuin ylisukupolvinen muutos, joka kosketti koko kansakuntaa. 


Eduskuntatalon käytävä. Kuva Wikipedia Commons, sillä käydessäni eduskunnassa, en kuvannut. Sali, jossa asioista päätetään, on paljon pienempi kuin uutiskuvissa. 



Liian harvoin muistetaan, kuinka lama mahdollisti tämän hetken hyväosaisimpien suomalaisten rikastumisen. Numero kahden omaisuus luotiin muiden menetyksillä. Silloin ymmärsin erityisen syvästi, ettei kaikilla mennytkään huonosti. Tämän takia ahdistaa vieläkin sijoittaa. Mietin aina, myykö joku pakostaan, jonka minä ostan niin sanotulla ylimääräisellä rahalla. Ehkä myyjä nykyajassa on kuitenkin se toinen laman kokenut. Hän joka myy varmuuden vuoksi, kun kurssit ovat vielä plussalla. 

Viime aikoina olen kuunnellut tai lukenut kaksi lamaan liittyvää kirjaa. Milla von Platon Hyvää iltaa toi esiin kysymyksen, voiko hyväosainen tuntea syyllisyyttä lamasta. Kirjan päähenkilö ei kuulu laman syvimpiin kärsijöihin mutta hän aistii koko yhteiskuntaa painavan ahdistuksen (josta Arja Alho dokumentissa mainitsee). Vaikka von Platon teos on hyvä ja siinä on monia tuttuja asioita, en löydä siitä sellaista tarttumapintaa, joka saisi minut kokemaan samoin kuin 1990-luvun alussa. 

Satu Vasantolan teoksessa Kun isä osti merenkurkun pankkikriisi on jyllännyt voimakkaammin, läheltä. Syvin ääni annetaan kuitenkin mielenterveyspotilaan omaisille, lamankin kokeneille selviytyjille. Kuinka moni "sekosi" laman seurauksena, sitä voi vaikkapa THL:n kohorttitutkimusten pohjalta arvioida. Mutta otetaanko siinä huomioon vanhemmat ihmiset, he jotka menettivät yrityksensä, haaveensa, perheensä, elämänsä? Laman itsemurhatilastot ovat jotain järkyttävää katsottavaa. Linkkaan tähän vierailuni Kansallismuseon lamanäyttelyssä, jossa seinä puhui puolestaan. 

Yhtä kaikki lamalla oli seurauksensa joka sukupolvelle. On silti ihmisiä, jotka sanovat, ettei lama koskettanut heitä mitenkään. Osa oli sitäkin ennen hyvin köyhiä, sairaita, vähäosaisia. Lama ei ollut suuri poikkeus arjessa. Mutta vasta 1990-luvun lama toi leipäjonot ja voimistuvan eriarvoisuuden pysyväksi osaksi yhteiskuntaamme. Hämmästelen miten moni pystyy edelleen sulkemaan silmänsä tältä totuudelta, joka minusta on neonpunainen huutomerkki harmaata betonia vasten. 


Leipäjono Turun kauppatorilla vuonna 2015. Jostain kertoo se, ettei leipäjonoista löydy "tavisten" ottamia ilmaisia kuvia. On vain uutistalojen ikuistuksia liian monen ihmisen todellisuudesta. Tuonne kuvan yläosan joulumaailmaan saattoivat varakkaammat mennä juomaan hehkuviiniä ja ostamaan keramiikkatuliaisia joulun maakuntamatkalle. 



Ymmärrän kyllä, että olen itse ollut aina töissä aloilla, joissa kohtaan yhteiskunnan vähäosaisia. Kun se ehkä viimeisinä vuosina ei ole ollut niin näkyvää, olen silti voinut vaikuttaa siihen, että kaikki yhteiskuntaluokat tulevat näkyviin. Olen viikoittain huomannut eri tilanteissa, eri arkisissa keskusteluissa, miten pelottavan keskiluokkaiseen ja itsestäänselvään hyvinvointiin on moni suomalainen tuudittautunut. Hiljattain kohtasin ihmisen, jota ei selvästi kiinnostanut edes puhua aiheesta. Ei se ollut hänelle millään lailla merkityksellinen. Hänen korkeakoulutetut vanhempansa eivät olleet menettäneet lamassa mitään, vain luoneet omaisuutta kuten numero 2. 

Nykyisin puhutaan paljon polarisaatiosta, jopa siitä, ovatko poliittiset puolueet hävinneet. Jäljellä on vain oikeisto ja vasemmisto, jotka huutelevat bunkkerista toistensa leireihin. Itse huomaan, että pystyn suvereenisti keskustelemaan minkä tahansa poliittisen kannan edustajan kanssa hiiltymättä. Mutta siinä kohtaa, kun taloudellinen hyvinvointi koetaan syntymäetuna, eikä ymmärretä heikompiosaisia, ei tunnisteta heidän kokemaansa todellisuutta. Siinä kohtaa minun on saatava happea. 

Siksi rintani painaa nyt. Olen kokenut viimeksi vastaavalla voimakkuudella tämän tunteen noin kymmenen vuotta sitten. Täytyypä olla varovainen tabletin kanssa sängyssä, sillä tauti on jälleen takuulla pitkä. Mutta sentään lyhyempi kuin laman seuraukset. 


Heikki Hursti oli laman sankari. Tämä kuva löytyi Wikipedia Commonsilta, ihme kyllä. 



Dokumentissa haastatellut ihmiset maksavat yhä tänään velkojaan, yli 300 euroa kuussa pienestä eläkkeestään. Voittajien on helppo sanoa, että vastuu on lainanottajan. Pankinjohtajat olivat kuin markkinamiehiä, sen ajan kireähousuisia puhelinliittymäkauppaajia, jotka eivät jättäneet rauhaan ennen diilin syntymistä. Kirjailija dokumentissa (unohdin nimen) kuvasi hyvin sitä tulevaisuususkoa, joka alle nelikymppisellä velattomalla yrittäjäpariskunnalla oli. Nyt tytär maksaa yhä yrityksen laajentamisinventoinnin kuluja. Markkaa ei pitänyt devalvoida, mutta niin tehtiin. Se vaikutti suoraan - ei vain yritysten - vaan myös perheiden hajoamiseen. 

Lama on sukupolvikokemus, jota on viime aikoina käsitelty enemmän kirjallisuudessa. Alaikäisenä aloitetun pöytälaatikkotekstini äärellä olen kysynyt useaan otteeseen, miksi minun pitäisi tuoda keskusteluun mitään sellaista mitä ei ole jo sanottu. Miksi toisin edes sellaista mitä ei ole sanottu. Traumoista voi ammentaa, mutta kannattaako niistä kirjoittaa rinnan painuessa lyijyyn?

Ehkä tämä on syy, miksi Hyvää iltaa ja Kun isä osti merenkurkun jäivät vaikuttamatta minuun niin lujaa kuin olisin toivonut. Ne on kirjoitettu traumojen käsittelyn jälkeen. Ne ammentavat lakonisen, vähän luovuttaneenkin kertomuksen ajasta, jossa kuitenkin oli myös hyvää. Itse kannoin niistäkin hetkistä syyllisyyttä. Valitsin halvimman ruoan ravintolassa silloinkin, kun olisi ollut varaa kalleimpaan. 

Ymmärrän, ettei tämä ole se tarina, jonka haluan kertoa. Ei lama, vaan elämä sen seurausten varjossa. Kiinnostavinta on varjo, jonka loivat ihmiset. Millaisen jäljen jättää, kun lapsuus ja nuoruus, elämän onnellisimpana pidetty aika, on varjojen täyttämää. Miksi lapsi ei astu edelleenkään katukivetysten väliin on se, että hän löytää sieltä itsensä. 

Mitä ajatuksia 1990-luvun lama ja nykyhetki sinussa herättävät? 






Kommentit

  1. Pääsin helpolla, töitä oli minulla ja miehellä myös. Muistan tietenkin ajan hyvin, poliitikot ja puheet, Viinasen ja Ahon. Siksi ei nykyhetkikään tunnu hyvältä, pahemmalta jopa, koska maailma on nyt niin mielettömässä tilassa. Tämä hallitus on minusta huonoin mahdollinen Suomelle, kaikille sen asukkaille lukuunottamatta kahta varakkainta prosenttia ja ylikansallisia yrityksiä. Veropohja rapisee, julkiset eli meidän yhteiset palvelumme heikkenevät, ilmastonmuutosta tai luontokatoa ei noteerata missään.
    Ainoa positiivinen ilmiö politiikassa on se, että keskustapuolue näyttää kutistuneen pysyvästi pienpuolueeksi. Se on ollut sen luokan jarru maaseudun elinkeinojen uudistamisessa, että siitä voi olla tyytyväinen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen samaa mieltä. Tuossa dokumentissakin mainittiin, etteivät he ymmärtäneet pahentavansa lamaa leikkaamalla palveluja. Tässä ajassa ei kyllä kannata olla alle kolme tonnia kuussa tienaava vailla puskuria. Jps jotain yllättävää tapahtuu, kauhistuttaa ajayellakin millaisern kierteeseen se voi johtaa. Itselläni kun ei ole oikeutta ansiosidonnaiseen, joudun harkitsemaan vakavasti yruttäjyyden sijaan pidempää työsuhdetta, johon ei riitä enää vaikkapa alle vuoden määräaikainen opettajuus. Niitä virkoja tai edes 12kk pätkiä satelee aika garvalle. Uusi halliris lisää väliinputoajen määrää Suomessa, mutta onneksi välit ovat jo tutut.

      Minulla vain toinen vanhempi oli työtön. Se oli meidän onni, oikeastaan se pelasti meidät. Ja toisen vanhemman työnantaja, jolla oli sydän paikallaan. Missä on nykyisen hallituksen sydän?

      Poista
    2. Jahas, en nähnyt kännykällä mitä tuli näpyteltyä, joten punakynälle on käyttöä :D

      Poista
  2. Minulla myös keuhko-oireita ja niiden vuoksi hätääntynyt olo. Pari korona+kausiflunssa -testiä tehtynä, näyttivät miinusta.
    Jos on fyysisesti heikko olo, niin se tuntuu heti myös psyykessä. Olen rakennellut vastauksia erääseen haastekyselyyn ja huomaan, että vastaukseni menevät aika negatiivisiksi - ovat siis rehellisiä tämän hetken tuntoja.
    Meillä ei 90-luvun lama omassa elämässä opettajina ja lapsiperheenä tuntunut missään. Huomasin kyllä, että kaikilla ei ollut yhtä hyvin. Paikkakunnalle muutti yksinhuoltajaäiti kahden lapsensa kanssa. Hänen tyttärensä, hyvin reipas ja aloitteellinen, tuli luokseni pyytämään lausuntoa Kelalle, koska olivat hakemassa avustusta silmälasien kustannusten peittämiseksi. Maalaistalojen lapsilla ei näitä ongelmia ollut. Kyllä me elimme monella tapaa "herran kukkarossa".

    Esmeralda, ilman muuta kannattaisi hakea vakituista opettajan paikkaa. Olisit turvassa sairastaessa, saisit kesän palkan ja se jatkuvuus takaisi myös paremman mahdollisuuden kirjoittamiseen, kun ei aina tarvitsisi olla aloittamassa alusta, vaan jotkut asiat sujuisivat vähän ajan kuluttua "rutiinilla" jättäen tilaa luovuudelle ja kehittämistyölle myös työympäristössä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jaahas, aiempi vastaukseni onkin taas hävinnyt - tai sitten vain unohdin lähettää! Tuo on aivan totta, miten fyysinen heikotus alkaa painaa myös psyykeä matalaksi. Toivottavasti selviät tervenä talvesta! Jutta Urpilainen kommentoikin lamadokumentissa, että valitsi opettajaksi kouluttautumisen osittain ehkä laman seurauksena - on ainakin varma työpaikka. Itseäni ei hirveästi kiinnosta se kaikki muu opettamisen ja teinien kanssa seurustelun ulkopuolella. Minusta puolet siitä kirjaussäädöstä voisi poistaa. Onni on, että olet saanut tehdä urasi aikana, jolloin mitään tällaista ei ollut. Oli toki sitten muita miinuksia. (Saatan silti harkita asiaa, kiitos :))

      Olette olleet todella onnekkaita lamassa. Maalaistalojen lapset varmasti pärjäsivät, ellei sitten ollut EU vaikuttamassa. Mutta sehän oli vasta laman jälkeen. Muistan kadunvarsikyltit kaikkialla: Ei EU, ei EY.

      Poista
  3. Tähän oma huomioni, joka myös elin sen ajan. Iiro Viinanen ei aiheuttanut lamaa, ei vapauttanut 1980-luvulla rahamarkkinoita, ei vannonut vahvan markan nimiin, ei aiheuttanut pankkien kaatumista, ei aiheuttanut Neuvostoliiton romahdusta, eikä idänkaupan alentumista, ei käskenyt kenenkään ottaa valuuttalainaa, ei nostanut korkoja, ei aiheuttanut sitä, että Suomen lainahanat laitettiin kiinni.
    Viinanen ja Aho saivat ylivoimaisen tehtävän eteensä ja selvisivät siitä kohtuullisen hyvin. Viinanen sai palautetta ja Ahoa ei valittu presidentiksi vuonna 2000.
    Samoin Orpo ja Purra ovat saaneet eteensä toivottoman taloushaasteen, maa on velkaantunut 15 vuotta, joista 10 on ollut "hyvää", vöestö on ikääntynyt, sysntyvyys ennätys alhaalla, talouskasvu on maailman pienintä, eikä opposition, ay-liikkeen eikä akateemisten ihmisten mukaan mistään voi säästää eikä tehdä mitää uudistuksia, vaikka valtioon otetaan vuonna 2024 edelleen 11,5 miljardia velkaa, entisten 150 miljardin lisäksi,
    Jos määräaikaisuuden perustekohdasta työmarkkinoilla luovuttaisiin alle vuoden työ- ja virkasuhteissa, auttaisi tämä etenkin nuoria, ja samoin yksilökohtaisen irtisanomisperusteen alentaminen. Nyt irtisanomiset tehdään YT:n jälkeen, jolloin kynnystä ei ollenkaan, sitä pitää nostaa, ja yksilökohtaista alentaa, jos haluamme edistää työllistymistä ja etenkin nuorten työllistymistä.
    Suurimmat talouspoliittiset virheet tehtiin minusta Holkerin hallituksen, sekä Kataisen, Stubbin ja Marinin hallitusten aikana.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tärkeitä huomioita! Olen samaa mieltä, että Iiro Viinasta aivan turhaan haukutaan tai haukuttiin. Eipä kovin monesta olisi ollut vastaavaan vastenmieliseenkin tehtävään, jossa kukaan ei ole kiitollinen.

      Nykyinen velkataakka on raskas kantaa ja siihen on tultava muutos. Leikkaukset osuvat kuitenkin nyt eniten siihen väestönosaa, joka tarvitsisi tuettuja palveluja eniten. Mihin ylempi keskiluokka tarvitsee alhaisempaa verotusta, kun pärjää joka tapauksessa? Jollei pärjää, voi ehkä harkita vaikkapa tarvetta kahdelle autolle. Tämä hallitus on leikkaamassa asumistukea juuri vähävaraisilta perheiltä, jotka tekevät jo työtä, mutta eivät selviä asuinkuluista. Ratkaisuna on aina muuttaminen halvempaan ja niin ehkä pitääkin, mutta näkisin mielelläni vastaavan pakkouhrautuvuuden myös yli neljä tonnia kuussa tienaavien keskuudessa. Eivät ole kuitenkaan helppoja asioita nämä henkilökohtaiset valinnat tai pakkosiirrot, kun ne ovat osin riippuvaisia kulloisenkin hallituksen päätöksistä. Jokainen hallitus on tehnyt virheitä, koska hallituksissa on ihmisiä.

      Poista
    2. Minusta Orpon hallituksen suuri virhe on rikkaiden verojen laskeminen. Verottomia pääomatuloja ei pitäisi olla ja ansiotuloja on verotettava enemmän.

      Poista
  4. Politiikka-Suomi-sarja on rautainen ja katsoin sen aikanaan heti, kun se tuli YLE:lle. Samojen tekijöiden (tai osittain) muutkin dokkarisarjat ovat todella valaisevia ja minä, penkkiurheilun vihaaja, katsoin esim. Urheilu-Suomen, mikä oli kieltämättä erittäin kiinnostava. Tämän hetken leipäjonot (Hurstin perheelle edelleen iso hatunnosto), mielenterveyspalveluiden sakkaaminen ja polittiinen ilmapiiri on pirun ahdistavaa ja 90-luvun lamasta ei olla taidettu oppia yhtään mitään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Todella! Areenasta löytyy kyllä tosi tasokkaita dokumentteja. Hyvä dokumentti vaikuttaa, olipa se mistä tahansa aiheesta. Minunkin pitäisi barmaan tuo Urheilu-Suomi siis katsia. Vaikka olen urheillut, ei kiinnosta yhtään katsoa sitä töllöstä.
      Joo, kyllä nuo nykypivän leipäjonot ja kaikki muu ahdistaa aika rankasti. Ratkaisuni viime aikoina on ollut glögi ja suklaa, niihin kun on varaa.

      Poista

Lähetä kommentti

Arvostan kommenttiasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kriikunalikööri - helppo herkku kärsiväll(isell)e

Mystinen metsänpeitto - unohtumaton kokemus

Tarot - itsesi peili

Miten taiteen hinta määritellään? Mitä sinä maksaisit taiteesta?

Kiipeily- ja seikkailupäiväkirja osa 568: Muikunvuori

Kirppistelyä - ehkä ostin, ehkä en!