Kilpa-ajo rokotemaaliin ja joulunviettoon

Suomalaisten hartaimmin odottama joululahja, rokote koronavirusta vastaan, saapuukin lahja-alttarille vasta joulun jälkeen. Media on jo tovin kuhissut, kuka tai mikä taho saa rokotteen ensin. Myös kansanedustajilta on jo tiedusteltu omakohtaisia rokotefiiliksiä oikein nimilistoin. Kaikki eivät rokotetta halua (noin viidesosa kansalaisista ja iso osa Perussuomalaisten kansanedustajista), kun taas osa piikkiä halajavista on tuonut tarpeensa hyvin äänekkäästi esille. Rauhoittukaa, hyvät ammatiliitot opettajineen ja kuskeineen. Vuoronne tulee kyllä heti hoitohenkilökunnan ja pahimpien riskiryhmien edustajien jälkeen hyvin todennäköisesti. Sitä odotellessa olisi toki suotavaa, että kaikki oppilaat ja bussiasiakkaat joutuisivat käyttäämään maskeja.

Juuri tämä, miten määritellään riskiryhmä joko terveyden tai ammatin kannalta ja miten ne laitetaan niin sanottuun hierarkiseen järjestykseen, mietityttää monia. Myös meitä mieheni sairauksien takia, ei niinkään oman työni altistavuuden johdosta. Anteeksi, mutta ei tulisi silti mieleenkään ottaa ammattiliittoon yhteyttä ja alkaa itkeä rokotteen perään oman altistumismahdollisuuden takia. Kyllä rokote kuuluu hoitajille ja pahimmille riskiryhmille ensin, vaikka mikäpä minä olen asiaa arvioimaan. Huutelen vain täältä vuorokauden kestävästä suojastani, jonka alaisuudessa minun ei tarvitse tavata ketään eikä kuunnella erinäisiä älynväläyksiä (kuten vitsikkäitä koronaheittoja). 

Tässä nanosekuntikaranteenissa olen myös oppinut katsomaan puhelimeni asetuksista päivittäiset koronavilkulliset henkilökontaktit sekä osumat. Koronavilkku kertoo altistumisesta vasta silloin, kun koronapositiiviseksi paljastunut on ollut lähelläni yli 15 minuuttia alle 2 metrin etäisyydellä. Mutta puhelin skannaa bluetoothilla kaikki koronasovelluksen ladanneet henkilöt. Koska työpaikkani sijaitsee vilkkaalla alueella, näitä henkilöitä on päivittäin satoja, jopa yli tuhat. Muutama päivä sitten luurini kertoi, että se on saanut neljä osumaa. Joka päivä on tullut yksi lisää. Osumat ovat ehkä ohi kulkeneita henkilöitä tai toisella puolella kiinteistöä asioineita ihmisiä, jotka ovat nyt koronakaranteenissa ja ilmoittaneet sairastumisestaan sovellukseen. Vaikken varauksetta puhelimeni dataan luotakaan, kuljen joulua kohti lievästi sanottuna kauhuissani. Onneksi viimeisen kahden päivän aikana osumia on ollut pyöreä nolla. Läheskään kaikilla ei kuitenkaan ole Koronavilkkua käytössä, joten todelliset lyhytkestoiset kontaktilukumäärät ovat paljon suuremmat. 


Jos kauppakeskukset näyttäisivät tänä jouluna tältä, ehkä minäkin uskaltautuisin niihin shoppailemaan! Yhdysvalloissa koronatilanne on niin paha, että ehkä tämä sieltä peräisin oleva otos kuvaa todellisuutta? Kuva: Ron Dauphin/On Unsplash.



Liian monella ei ole myöskään edelleenkään kasvomaskia. Mieheni, joka joutui hiljattain asioimaan terveyskeskuksessa, kertoi ettei monellakaan odotusaulan tai käytävän potilaalla ollut maskia. Vastaan tuli opiskelijoita ja vanhuksia, jotka tuskin olivat kaikki hengitysahtaumapotilauta. Isoin ongelma on edelleen: not in my backyard. Ei välitetä eikä jakseta pelätä, ennen kuin omalle kohdalle osuu. Turun Sanomissa olikin julkaistu tähän liittyvä mielipidekirjoitus 19.12.2020: 

Vetoomus miehille: Joulu lähestyy. Vaimon ja lasten lahjojen hankinta jäi taas viime tippaan. Jouluruuhkaan on siis pakko mennä. Käytä maskia, pese kätesi ja pidä turvaväli. Ennen oireita ja taudista autuaan tietämättömänä voi saada aikaan pahaa jälkeä. Vaikka usko omaan selviytymiseen on luja, pelko läheisten voinnista ja syyllisyys taudin siirtämisestä eteenpäin on se, mikä kalvaa rotan lailla. 

Kuolematon mies koronavuoteelta 


Voiko tätä tiivistetymmin sanoa? Jälkiviisaus on paras viisaus, mutta toivotaan, että valtaosa ymmärtää suojautumisen tärkeyden vietnamilaisella kurinalaisuudella ennen, kun on liian myöhäistä. 

Niin - Vietnamissa koronaviruslukemat ovat ennätyksellisen alhaiset muuhun maailmaan verrattuna, sillä toimenpiteet ovat olleet erittäin järeät. Virus on heti otettu vastaan tai pikemminkin suljettu pois asiaankuuluvalla vakavuudella ilman että talous olisi mennyt nurin. Päinvastoin, Vietnam porskuttaa talouskasvullaan kohta Aasian kärkeen, ellei se jo ole siellä (en ole tähän asiaan riittävän perehtynyt). Vietnam on myös ennen joutunut suojautumaan ulkopuolista vihollista vastaan, jo kauan ennen Yhdysvaltain napalm-viljelyä. Nyt viidakon ja maalaisten riisipeltojen uhkana on juuri tuo toisaalta hyvä, toisaalta huono talouskasvu sekä ilmastonmuutos. Mutta koronan ei ainakaan anneta uhata kehitystä. Kansalaiset ovat hyvin sitoutuneita sääntöihin ja määräyksiin. 

Miksi suomalaisten on niin vaikea noudattaa suosituksia? Pitäisikö niiden olla määräyksiä, jotta menisi paremmin jakeluun? Ainakin yksi tuntemamme henkikö on sanonut, ettei aio käyttää maskia ennen erikseen asetettua maskipakkoa. Kai se pohojalainen jääräpäisyys on ulottanut lonkeronsa nyt koko kansakuntaan. Vapaus on suuri vankila monella tavalla. 

Viime aikoina mediassa on tuotu esille sekä rokotteen mahdollisia haittavaikutuksia että koronasta selviytyneille jääneitä pysyviä vaurioita. Joidenkin mielestä tällainen uutisointi on pelon lietsontaa toisten pitäessä sitä vain realistisena ja järkevänä varoitteluna. Ystäväni, jotka ovat nyt jotenkuten toipuneet koronasta, ovat kumpikin yhä puolikuntoisia. Toisella ei ole edelleenkään hajuaistia, mistä saattaa olla hoitotehtävissä hyötyäkin noin niin kuin itsesuojelulliselta kannalta! Toinen taas on edelleen äärettömän väsynyt. Hän joutui sairaalaan pahojen koronaoireiden takia, vaikka on nuori ja perusterve. Riskiryhmään kuuluva taas selvisi kotihoidolla, joten koronaviruksen vakavuuden asteen ilmeneminen on lopulta täyttä arpapeliä. Toivon hartaasti, että kummankin terveydentila palautuu ajan myötä ennalleen. 


Riskiryhmäläisten "sikapiikkijono" Höyhtyän terveysasemalla vuonna 2009, jolloin koronaviruksesta ja turvaväleistä ei ollut tietoakaan. Kuva: Yle, A-Talk. 



Me aiomme mieheni kanssa ottaa koronavirusrokotteen sitten kun vuoromme tulee, mutta rokotteen mahdolliset sivuvaikutukset kieltämättä mietityttävät. Minulle tuli jo sikainfluenssapiikistä rajut oireet. Sain heti korkean kuumeen, jota varten tarvitsin erillisen lääkärintodistuksen töihin (ilmeisesti niin moni Suomessa lintsasi "sikapiikkioireiden" takia?). Tuon vuoden aikana sairastin perusflunssan noin kymmenen kertaa, vaikka olen aina ollut tarkka hygieniasta. Lähes kroonisen flunssan myötä syntyi henkitorven tulehdus, joka vei minulta äänen viikoiksi ja jätti pysyvät juosteet keuhkoihin. Uskon, että sikainfluenssapiikin aiheuttama vastustuskyvyn romahdus ja sen rakentuminen uudelleen aiheutti tämän poikkeuksellisen sairastamisen. 

Tuon vuoden jälkeen olen pysynyt *kop kop* pääsääntöisesti terveenä, eikä minulla ole valittamista rokotteiden sivuvaikutusten suhteen muutenkaan, kun kotoa löytyy myös toisenlainen tositarina. Mieheni kärsii pysyvästä sairaudesta, joka on nuorena saadun rokotteen aiheuttama. Mahdollisuus oli tyyliin yksi ziljoonasta ja osuma kävi juuri häneen. Tämä onnettomuus on suoraan sanottuna pilannut monia normaaleja asioita tai mahdollisuuksia hänen elämässään ja lisännyt riskiä muihin sairastumisiin. Olemmekin miettineet, voiko sama rokotefarssi toistua nyt uudelleen tai vaikuttaako aiempi rokotteesta sairastuminen altistavasti mahdollisten sivuoireiden saamiseen koronarokotteen jälkeen. Kuitenkaan muut rokotteet tuon kohtalokkaan jälkeen eivät ole aiheuttaneet sivuoireita, joten toivoa sopii tämän tulevan pistoksenkin myötä hyvää tuuria. 

Edellä mainittujen seikkojen takia olen ollut kiinnostunut lukemaan rokotekeskustelua ja -tutkimuksia jo ennen koronavirusrokotetta. Keskustelu pyörii usein sen lähtökohtaisen olettaman ympärillä, että valtaosa ei saa mitään sivuoireita ja rokote toimii kuten pitää: sen hyödyt ovat suuremmat kuin haitat. Kuitenkin on aina heitä, jotka sairastuvat rokotteesta. Omassa elimistössä on jokin altistava geeni tai aiemmin sairastettu sairaus, jonka takia kyseinen rokote ei sovikaan juuri heille. Sikainfluenssapiikkiä ehdittiin tutkia liian vähän aikaa ja narkolepsia säikäytti yllätyksellisen vakavana sivuoireena. Se ei lohduta heitä, joille narkolepsia on pääoire ja joiden elämän se pilaa pysyvästi. Lisäksi se vaikuttaa myös jokaisen perheenjäsenen elämään. Myös meidän elämämme olisi aivan erilainen, jos mieheni olisi terve. Vakava sairaus ylipäätään vaikuttaa hyvin usein ammatinvalintaan, lapsilukuun, tulotasoon ja jopa ystävien määrään. Sairaus koettelee elämän tärkeintä primus motoria, toivoa. Mutta ilman toivoa paremmasta ei jäisi mitään - ei liioin paikkaa koronarokotejonossa. 

Eipä tässä kirjoituksessani paljon joulutunnelmaa näy, mutta sitä yritämme kovasti raapia pinnan alta esiin! Kirjaimellisesti kodin puhdasta pintaa pitäisi tänään kuopsuttaa framille, vaikka minun niin piti stailata koti joulukuntoon lomallani. Alku näytti lupaavalta, mutta olisi pitänyt tajuta töiden megavuorojen aiheuttama totaalilamaannus. Toisaalta, keitä varten täällä siivoamme? Itseämme toki, mutta läheistemme kanssa vietetty joulu on toteutumiseltaan yhä auki. Seuraamme tilannetta ja toivomme parasta. Onneksi meiltä löytyy lääniä kunnon turvaväleihin. Ja voisinhan minä suurin riskitekijä syödä jouluaterian eri huoneessa, vaikka se tylsää onkin. Jos muun ajan käyttää maskeja, riskin saada tartunta pitäisi kyllä olla hyvin pieni. Ja kylppäriin jokaiselle omat käsipyyhkeet. Enemmän käsidesiä käsiin kuin viiniä suuhun, siinä joulun sanoma. Joillekin tuo sanoma on päinvastainen, sillä kyllä - käsidesiä varastetaan yllättävän paljon ihan juomistarkoituksiin. Toivotaan kuitenkin, että suomalaisissa kodeissa vietetään tänä vuonna hieman vähäalkoholisempi joulu kuin aiempina vuosina. Veikkaan kuitenkin, että korona-ankeus muuttaa tilanteen päinvastaiseksi. Toivon todella jaksamista virkavallan edustajille, hätäkeskuspäivystäjille ja koko terveydenhuollon henkilökunnalle. Ehkä se joulu sieltä itse kullekin silti vielä saapuu.

Kuva ajalta, jolloin joulutunnelma oli vielä katossa. 
Tämän ylisöpön lahjakassin saa yllätys yllätys mieheni!


Mikäli (kun) en ehdi enää näpyttää uutta virttä ennen jouluaattoa, toivotan teille kaikille niin hyvää ja tunnelmallista joulua kuin se ikinä tässä maailmanajassa on mahdollista! Ehkä välipäiviin mennessä olen itsekin saanut kotiin joulun sillä tasolla, että se ulottuu myös vähän riemullisempaan kirjalliseen ulosantiin!

Mitä ajatuksia rokotekeskustelu herättää sinussa ja aiotko itse ottaa koronavirusrokotteen? 

Kommentit

  1. Olen tällä hetkellä sytostaatti-hoidoissa ja aion luottaa täysin syöpälääkärin arvioon, voinko ottaa ja milloin korona-rokotteen. Tavallaan on helpotus jättää päätös toiselle, sillä tunnen ihmisen, jolle sikapiikki aiheutti narkolepsian. Korona-rokotteen valmistamisen nopea aikataulu mietityttää, ehdittiinkö sitä testata tarpeeksi. Olen helpottunut, etten tässä tilanteessa tarvitse itse ratkaista asiaa. Luotan lääkäreihin ja lääketieteeseen syöpähoidoissani, samoin Korona-rokotteessa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista! Ikävä kuulla tilanteestasi. Varmasti lääkäriin ja lääketieteeseen nojautuminen on paras ratkaisu. Ehkä rokotteen teho yllättää lopulta positiivisesti, myös vähäisiltä sivuvaikutuksiltaan. Toivotan hyviä uutisia, mahdollisimman pikaista paranemista ja hyvää joulua!

      Poista
  2. Mä en myöskään ihan käsitä, miksi suosituksia on niin hankala noudattaa! Varsinkin täällä Helsingissä, kun koronaluvut ovat olleet muuta maata korkeampia lähes koko ajan, niin esim. kauppakeskuksessa pyöriminen ilman maskia, ei oikein tunnu hyvältä. Odotan rokotetta - asia tietysti hieman mietityttää myös. Toivotaan nyt, että vaikka rokote on kehitetty nopeasti, olisi työ kuintenkin tehty mahdollisimman hyvin laajan kansainvälisen yhteistyön ansiosta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin, ja oikein hyvää joulua ja tsemppiä työrupeamaan ennen joulua!

      Poista
    2. Todellakin Helsingin seudulla luulisi varovaisuuden olevan aivan huipussaan! Ja nyt Turun seudulla myös, kun ilmaantuvuusluku on noussut hetkittäin jopa pk-seudun yli. Joulun jälkeen nähdään kuinka kävi. Rokoteturvallisuuteen luotan minäkin, ainakin yritän. Ja kiitos samoin, joulun kivoja asioita kohti :)

      Poista
  3. Olen ollut hyvin kaukana joulutunnelmista tänään vuoden pimeimpänä päivänä.
    Olemme seuranneet erään läheisen ahdistumista. Luulen, että jos elämä kevättalvesta eteenpäin olisi mennyt entisiä hyviä latuja, hän olisi entinen iloinen itsensä eikä vaikeasti masentunut. Korona-aika musertaa ihmisiä, muitakin kuin tartunnan saaneita, heikentämällä elämän laatua, vaikeuttamalla työn tekoa ja aiheuttamalla huolta.

    Toivottavasti saamme pian ja tarpeeksi sitä rokotetta. Minusta ihmisten parissa työssä olevat, muutkin kuin hoivatyöläiset, voisivat saada sen ennen meitä nuorempia ja terveitä eläkeläisiä, koska me pystymme eristäytymään.

    Toivotan mahdollisimman hyvää joulun aikaa sinulle ja miehellesi! Terveyttä myös.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Huomaan kirjoittaneeni epäselvästi me-muodossa tuon eläkeläisjutun, siis sinähän et suinkaan kuulu "meihin" :) - piti kirjoittaa että ihmisten parissa työtä tekevien pitäisi saada se rokote ennen eläkeläisten porukan nuorempia ja terveempiä, joihin itsekin kuulun. Olen seurannut omien lasten työelämää, ei ole helppoa.

      Poista
    2. Minun piti oikein kahteen kertaan lukea, että älysin mistä korjauksesi johtuu - ei siis hätiä mitiä ja mieleltänihän olen joka tapauksessa satavuotias!

      Kurjaa, että läheisesi on noin masentunut. Uskon, että hyvin moni on pudonnut pohjalle tänä vuonna. Minunkin pitäisi vain olla tyytyväinen tähän työperäiseen koomaan tässä tilanteessa, kun niin - on se työ. Mutta masentua voi toki työllisenäkin. Joitakin maailman tilanne ylipäätään lamaa niin pahasti, että se alkaa näkyä elämänlaadussa. Toivotaan että rokotteen myötä tilanne hiljalleen muuttuu ennalleen myös läheisesi kohdalla. Talous ja toimeentulo eivät välttämättä elvy nopeasti, ei liioin mieli. Mutta toivoa pitää.

      Poista
  4. Minua myös huolettaa joidenkin ihmisten välinpitämättömyys koronan suhteen. Kyseessä ei ole mikään ihan perus-flunssa, vaikka osalle se onneksi on ollutkin varsin lievä. Toisielle ei. Itselläni ei ole vielä kertaakaan piipannut koronavilkku ja olen jo alkanut pohtia sen luotettavuutta. Tosin viime viikot olen pääasiassa ollut kotona, mutta syksyllä tuli oltua työpaikalla, jossa oli myös muutamia altistumisia. Odotan kovin rokotetta. Vaikka olen terveydenhuollon ammattilainen, en tällä hetkellä työskentele potilastyössä, joten en ole ensimmäisenä sitä saamassa, ellei sitten tule valmiuslaki ja työvelvoite. Otan kun oma aika tulee. Ymmärrän kyllä ihmisten huolen rokotteen mahdollisita haitoista, mutta kuten totesit, myös koronan pitkäaikaisvaikutukset voivat olla ikävät. En missään nimessä haluaisi koronaa ja toivon, että yhteiskunta voisi palata takaisin mahdollisimman normaaliksi. Luotan siihen, että rokotetta on tutkittu tarpeeksi, vaikka aivan kaikki haittatapahtumat eivät aina tule tutkimuksissa esille. Rauhallista joulua teille ja pysykää terveinä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivotaan, ettet tule tarvitsemaan rokotetta nopeasti siksi, että joutuisit valmiuslain velvoittamana hoitotyöhön. Mutta muuten toki toivomme rokotetta kaikille pian. Jos me terveet ja nuoret olemme rokotuslistan viimeisiä, ehkä oman vuoron kohdalla tiedetään jo haittavaikutuksistakin enemmän, vaikka lähtökohtaisesti rokote olisikin tutkittu hyvin. Kiitos Emilia ja samoin teille tunnelmallista ja joulua ja hyvää terveyttä!

      Poista

Lähetä kommentti

Arvostan kommenttiasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kriikunalikööri - helppo herkku kärsiväll(isell)e

Mystinen metsänpeitto - unohtumaton kokemus

Tarot - itsesi peili

Miten taiteen hinta määritellään? Mitä sinä maksaisit taiteesta?

Kiipeily- ja seikkailupäiväkirja osa 568: Muikunvuori

Kirppistelyä - ehkä ostin, ehkä en!