Blogien kuolema

Jokainen blogia kirjoittava on saattanut huomata, ettei blogeja enää lueta yhtä paljon kuin ennen. Huomaan oman noin seitsemän vuoden blogihistorian (!?) aikana, että olemme palanneet tilastollisesti samoihin lukijalukemiin, kuin taipaleen alussa. 

Aika pian sen jälkeen oli joissain yllättävissä kirjoituksissa jopa tuhansia lukijoita. Yllätyin, miten paljon aivopierujani luettiin. Mutta nyt. Arvio Nobel-voittaja Annie Ernaux'n teoksesta kerää 150 lukijaa.

Vanha torppa on enää kynnysmatto. Jäljet häviävät, aika katoaa. Odottaminen puun alla sateensuojassa vaatii nykyihmiseltä kärsivällisyyttä enemmän kuin aikaa. 


Helppoa ei ole kirpputoreillakaan, mikäli niitä ei kuopata (etenkin puuppaisten ja sitäkin ihanampien hyllykirppareiden kohtalo). Myös ennen niin suosittujen kirppispostausten suosio hiipuu. Kaikilla on jo kaikkea, eikä monia kiinnosta, mitä joku ostaa tai ei osta lisää.

Ydinongelma kuitenkin on seuraava: ihmisillä ei ole enää kärsivällisyyttä lukea yhtä kokonaista blogijuttua. Monille Instagramin kuvatkin ovat vain nopeasti vasemmalle swaipattavia tahdosta riippumattomia ärsykkeitä. Sama sykintä estää keskittymästä blogeihin, sanomalehtiin, kirjoihin... ihmisiin?

Kirjoitan tätä juttua, koska sängyssä lukemani Vaeltavat vainajat vain takkuaa, ja ulkona pauhaa DBTL. Mietin, jaksaisinko keskittyä pitkäpiimäiseen kerrontaan, jos lukisin sen blogiaikani alussa. Silloin en edes omistanut älypuhelinta. Oi sitä onnea. Pankkipalvelujen vaikeuden takia luuri oli lopulta pakko hankkia. Nyt kirjoitan sillä blogiin ja jaan ajatukseni tekoälylle.



Blogit jäävät silti elämään, vaikka niitä ei päivitettäisi. Ne löytyvät aina Google-haulla. Kun taas instajuttua kukaan ei edes muista enää viikon päästä. Elämästä on tullut haihtuvaa höttöä. Ennen bloggaamisen aloittamista pelkäsin juuri blogin kirjoittamisen olevan sellaista.

Vielä mitä. Blogin kirjoittamisesta on seurannut enemmän hyvää kuin olisin koskaan voinut kuvitella. Uskon, että osittain siksi uskalsin. Uskon, että osittain siksi kirjoitan nyt työkseni, ainakin sen ajan, kun sitä pää kestää. Epävarma silpputyö ei sovi kaikille, näyttöpääte minulle silti paremmin kuin ennalta pelkäsin.

Mutta lukevatko ihmiset enää näyttöpäätteiltäkään muuta kuin työasiaa? Vapaa-aika on valunut kännykkään. Olenkin päättänyt käyttää sitä taas kerran blogin kirjoittamiseen, tämän kanssa kun on helpompi maata sängyssä. Sitten lataan Esa Saarisen luennoimaan minulle uusimman opuksensa ansiota. Kohta näen hänet taas hotelli Albertin käytävän julisteessa ja mietin, syntyikö teos Erektio Albertinkadulla samassa huoneessa, jossa itse yövyn. En halua tietää.

Se, että haluamme tietää, tietämättä yhä vähemmän, on aikamme ongelma. Kun taas ratkaisu löytyy ajasta, pakkopysähdyksestä puun alle. Seisoin halaten kaarnaa ainakin vartin, kunnes olin hieman reaalisateen vaikutusta hidastetummin litimärkä.


Tietysti minulla oli ylläni Roomasta ostettu nahkalaukku ja Ralph Laurenin silkkihuivi, ei sadetakkia. 

Onneksi ehdin ottaa sateen alussa kuvatodistuksen äidilleni, että täälläkin sitä seistään sateessa, silti puhelimeni toimii edelleen. Silkkihuivikin vain pelkoja vasten piristyi luonnonvesipesusta. Hämähäkki puusta oli hakeutunut suojaan nilkkaani niin takertuen, että mietin, oliko se punkin ja hirvikärpäsen risteytys pitkillä jaloilla. Sain hämähäkin irti miettien, miksi olemme niin takertuneita kertomaan reaaliajassa tekemisiämme. Ennen olisimme kastuneet, kukin missä milloinkin, emmekä olisi raportoineet siitä kenellekään. Kirjeisiin valikoitui vain olennaisin ja tärkeä. 

Ehkä se olisi puun alla ollut historiallisten ilmakuvien selailu, paitsi siihenkin tarvitaan nettiä. Olisin halunnut tietää, milloin ykköskuvan rauniosta tuli sellainen.

Ilman nettiä olennaisin olisi ehkä ollut: äitini on elossa, toisin kuin hänen äitinsä vastavassa iässä. 

Toinen olennainen asia: me olemme elossa, vaikka joskus luulemme olevamme kuolleet. Sillä ei ole tekemistä somen kanssa, ainoastaan sen, että kärsimys jalostaa ihmistä. Se kuulostaa paremmalta kuin vastoinkäymisiin näivettyminen. 

Olin puun alla, koska piti jättää taas kiva asia kesken. Joskus sitä ei tahdo kestää. Silloin on parempi keksiä omaa kivaa, kuten vaikka puun alla kastuminen niin märäksi, ettet erota enää ilon ja surun kyyneleitä sadepisaroista. Sitten voit vain kävellä kiitollisena kotiin, joka ei ole tuhoutunut pommituksissa.

Blogien kuolema on asia, jonka vuoksi en menetä yöunia. Mutta se saa minut miettimään ajan haihtuvaa kaoottisuutta, ihmismielen pikselöitymistä osiin, joita ei voi kerätä enää takaisin eheäksi palapeliksi.

Kun minusta joskus aika jättää, ehkä jo huomenna tai satavuotiaana, olen ainakin kirjoittanut. Niin moniin eri kanaviin, että jokin jälki jää. Kenen löydettäväksi?

Ehkä he tietävät, jotka asuivat polun talossa, rakentaen siihen unelmansa. Kuka muistaisi heitä, ellei puun alla ihmettelijä.




Kommentit

  1. Olen huomannut että blogeissa on vähemmän lukijoita. Epäilen että instatykköykset tulevat osalta niin, että he eivät lue sepustusta kirjasta. Olen pitänyt 12 vuotta kirjablogia, enkä ole lopettamassa, koska se on tehty minulle,että tiedän mitä kirjassa tapahtui ja pidänkö siitä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Samaa minäkin mietin, että moniko instassa lopulta lukee edes niitä juttuja. Ennemmin se laatu kuin määrä. Terveiset vaan tänne kaikille laadukkaille lukijoille, joista sinä Jokke olet tietenkin yksi. Ja kiitos kommentista! Sinulla on muillekin todella mielenkiintoinen kirjablogi. En ajatellut minäkään lopettaa. Jonkun pitää aina olla viimeinen.

      Poista
  2. Mulla näkyy blogien epäsuosio eniten ehkä kommenttien määrässä. Lukijoita ei ole koskaan ollut mitenkään valtaisasti, mutta kommentteja tuli aikaisemmin enemmän. Välillä tulee sellainen olo, että kun on tekstin kirjoittanut ja kukaan ei kommentoi mitään, että onko postaamisessa mitään järkeä (vaikka blogi ei niin hirveän vastavuoroinen alusta olekaan). Siksi olen valtavan onnellinen aina kommenteista, ne lämmittävät ihan oikeasti. Välillä tekisi mieli myös instassa vihjata, että blogiinkin voi kommentoida, kun instassa tuntuu kommentteja saavan paljon iisimmin. Aina välillä joku oma blogipostaus on ihan tosi suosittu, mutta silloin tuntuu, että teksti on jossain "spämmiluupissa", mutta tiedä sitten, mikä on mitäkin. Mä haluaisin, että ihmiset kirjoittaisivat ja lukisivat edelleen blogeja. Instan ja muiden kanavien rytmi on niin hurja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo on aivan totta! Kommentteja tulee eniten instaan. Mietin, miksi se muka on helpompaa kommentoida sinne kuin blogiin. Ehkä kaikki on tehty siellä instassa niin helpoksi, että kaikki siellä on toisaalta myös helppo unohtaa. Kiitos kans kun aina kommentoit tänne kaikkea, arvostan todella! Pidän myös blogien tahdista. Hyviä juttuja on kiva odottaa ja köydä katsomassa, onko tullut uusi kirjoitus. Instassa kaikki pitää viedä ns. nenän eteen. Aktiivisuudestani huolimatta ei minun juttuni!

      Poista
  3. Blogielämä on tosiaan mennyt haljummaksi. Ilmeisesti Instan takia.
    Minullekin on sanottu, että vie blogikirjoituksesi sinne, niin saat lisää lukijoita. Tutkin tilannetta ja huomasin, että Insta-kirjoituksen pituus on vähemmän kuin puolet minun keskivertoblogijutustani. No, minähän en ala mitään lyhennelmiä tehdä. Voisin tietysti tehdä niin, että veisin sinne juttuni alun ja kehoittaisin lukemaan blogista lisää - kuin kirjavinkkauksissa (lue kirja, niin tiedät, mitä sitten tapahtui...).
    Ne, jotka pysyvät blogeissa ovat ihmisiä, jotka nauttivat kirjoittamistapahtumasta ja pitemmästä proosasta. Joillekin lukijoille kirjan kansikuva ja takakansitekstin tyylinen muutaman lauseen esittely riittää. Ja onhan myös TikTok. Kirjatokkaus onkin jo ihan muuta kuin kirjallisuutta.
    Olen kyllä vähän surullinen blogielämän hiljentymisestä. Mutta hei - pysytään meuskolliset täällä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se instan tila ei riitä mihinkään! Joihinkin lyhyisiin runomaisiin ajatuksiin ehkä, mutta jos ajattelee kirjoittamalla (kuten me) , insta on huono foorumi.

      On aivan ihanaa, että kirjoitat blogia yhä, ja myös sinun kommenttisi joskus aikoinaan kannusti minuakin jatkamaan tätä huutelua bittiavaruuteen. Ehdottomasti - pysytään me uskolliset täällä!

      Poista
  4. Mä olen rekisteröinyt puheen ja kirjoitukset tästä mutta en käytännössä ole sitä huomannut, sillä valtaosa blogeista, joita itse seuraan luen, päivittyy edelleen suht säännöllisesti. Omani sen sijaan ei :D
    Aikomus aina on mutta illalla nukkumaan käydessäni taas huomaan, että kirjoittamatta jäi..
    Pidän blogeista mediana huomattavasti enemmän kuin instasta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hienoa, että seuraamasi blogit päivittyvät! Tarkoittaa, että luet ehkä hyviä blogeja, hehheh! Ja omasihan on tosi kiinnostava, siitä vaan sinne kirjoittamaan! Mutta ymmärrän täysin sen kynnyksen. Tänne minulla ei ole sitä, mutta ehkä teknistenkin juttujen takia viiniblogiin on. Jotenkin helpompaa suoltaa kaikkea "jonninjoutavaa", jota ehkä muutama lukee. Mutta hei, täällähän on kohta jo seitsemän kommenttia! :D

      Poista

Lähetä kommentti

Arvostan kommenttiasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kriikunalikööri - helppo herkku kärsiväll(isell)e

Mystinen metsänpeitto - unohtumaton kokemus

Tarot - itsesi peili

Miten taiteen hinta määritellään? Mitä sinä maksaisit taiteesta?

Kiipeily- ja seikkailupäiväkirja osa 568: Muikunvuori

Kirppistelyä - ehkä ostin, ehkä en!