Jännä paikka osa 123: Mikkolanmäen ilmatorjuntapatteri

Turun Itäharjulla sijaitsee mielenkiintoinen kalliokäppäilykohde, jota kutsun omalla kansankielelläni Prisman puolustuspömpelikallioksi. Oikeammin kyse on Mikkolanmäen ilmatorjuntapatteristosta, joka rakennetiin kaupungin puolustukseksi toisen maailmansodan aikana.







Näitä vastaavanlaisia "puolustuskallioita" oli Turussa enemmänkin, mutta kiinteitä rakennettiin kolme. Itäharjulle, Uittamolle ja Ruohonpäähän nopeasti rakennetut tykkiasemat ovat yhä tänään raunioiltaan olemassa - perustuksiin ei ole edes ajan hammas purrut. Näiltä korkeilta kallioilta löytyy edelleen tykkien alustabetonit ja bunkkerit ja ilmeisesti jopa kallionsisäisiä tiloja. Ainakin Mikkolanmäen kallion juurelta löytyy kaksi mystistä ovea, joissa on metalliset peiteloosit ja ovisilmät. Näistä minulla ei ole kuvia, sillä tavarapaljouden määrästä päättelin jonkun saattavan majailla "loosissa". Kerran säikähdin myös metsässä riippumatossa nukkuvan miehen hiljaista olemassaoloa. "Jos metsään haluat mennä nyt, niin takuulla yllätyt" pitää usein paikkansa!



Parhaiten maastoutunut pömpeli, pikkupoikien suosikki.


Moni paikallinen on varmasti nämä sotahistorioitsijoita kiinnostavat kalliokohteet jo löytänyt, sillä Mikkolanmäenkin läpi kulkee lenkkeilijöiden suosima Paavonpolku.


Paavonpolut tunnistat sinisestä juoksijasta, eli varmaankin Paavo Nurmesta!


Näin koronaeristyksen aikaan kalliolla olikin vilskettä: jopa viisi eri ihmistä sekä pikkupoikien lauma (ihmisiä toki hekin!). Yleensä Mikkolanmäellä ei ole ketään, paitsi kesäisin kyllä nuoria ja/tai/eli graffitimaalareita. Mikkolanmäellä saa kokea joka toinen vierailukerta ilmaisen taidenäyttelyn, sillä vanhojen graffitien päälle suihkutetaan jatkuvasti uusia luovia mielenmaisemia. 







Tästä tavasta voi olla monta mieltä, mutta onhan se sanomattakin selvää, että metsän keskeltä löytyvät betonipinnat houkuttelevat taiteilijoita paikalle - oli kyse isänmaallisesta kohteesta tai ei. Kaikki graffititaitelijat eivät ennakko-odotusten mukaan ole todellakaan alle 20-vuotiaita, eivät edes alle 40-vuotiaita! Kerran suorastaan hämmästyin nähdessäni erään iäkkäämmän huppupään kääntyvän spraypurkki kädessä!



Tästä tavasta - roskaamisesta - olen kyllä vihainen.


Asuessani joskus Uittamolla yllätyin sikäläisestä puolustuspömpelilöydöstäni koiranulkoilutuslenkillä. Selvitin jo silloin turkulaisten ilmatorjuntapatterien historiaa ja ymmärsin samalla olla menemättä enää koiran kanssa tällaisille paikoille. Sekä Mikkolanmäki että Uittamon kalliot ovat usein täynnä lasinsiruja, joten varovainen saa olla ilman lemmikkejäkin.




Mikkolanmäkeä on todella tarvittu puolustukseen, sillä Turkuun pudotettiin arviolta 4400 räjähde- ja palopommia. Ilmatorjuntavoittoja oli 22, joten tykkiasemilla oli todistetusti tärkeä virka. Tykeillä pystyi tarvittaessa ampumaan jopa 14 kilometrin päähän. Usein toivoisin pääseväni aikakoneella tiettyyn hetkeen, mutta en kyllä haluaisi kokea tunnelmaa tässä pömpelissä jatkuvan tulituksen alla.






Yksi tykki saattoi painaa jopa 1800 kiloa, joten kyllä niiden hilaamista näille kalliolle voi jo lähes verrata pyramidien rakentamiseen! Tämän tiedon jälkeen en ainakaan enää läähätä juostessani rinnettä ylös.




Miten Mikkolanmäelle pääsee? Kätevimmin Itäharjun Prisman lajitteluaseman takaa hiekkakentän halki. Polulla ohitat ikivanhan kivisen raja-aidan.







Samantapainen aita jatkuu myös Mikkolanmäen toisella puolella. Veikkaan tämän olevan jopa satoja vuosia vanha Kaarinan ja Turun välinen raja-aita. Tiedätkö sinä lukijani asiasta jotain?


Tämän on kyllä ehkä oltava jokin muu kuin vanha raja-aita, kun sammaleet eivät ole vielä vallanneet sitä. 


Mikkolanmäki on yksi Turun alueen monista kiinnostavista kalliokohteista, joista onneksi löytyy nykyään aika hyvin tietoakin (esim. Turun seudun luontoretkiopas, jossa Mikkolanmäkeä ei tosin taida olla). Minulla on suorastaan pakkomielle juosta aina kalliolle -  saatan jopa suunnitella lenkkini kalliotarpeideni mukaan! Mikäpä voisi olla kunnon kannalta parempi harrastus? Vaikka vain kävelisi, epätasainen alusta tekee gutaa koordinaatiokyvylle ja verenpaine alenee metsässä tutkitusti jo 15 minuutissa! Verenpainelukemat olivat varmasti tykkiasemilla h-hetkinä vallan toiset, mutta nykyään nämä rauniot ovat mielenkiintoinen detalji historiasta. 

Ovatko "puolustuspömpelit" sinulle jo tutut?


Lisätietoa:

Mikkolanmäen ilmatorjuntapatteri everstiluutnantti evp Pertti Huttusen kertomana.



Kommentit

  1. Olen kuullut näistä puolustuspömpeleistä ja nähnyt kuvia, mutten ole koskaan käynyt paikalla katsomassa näitä. Pitäisi joskus käydä. Tuo roskaaminen harmittaa minuakin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Yllättävän paljon löytyy uutta nähtävää ihan lähiseudulta. Voisikin kehittää uuden aktiviteetin: roskien keräämisen luonnosta lenkkien yhteydessä. Muistaakseni tällaista teemapäivä vietetäänkin toukokuussa.

      Poista
  2. Kiitos tästä inspiraatiosta! Olen asunut Turussa yli 10 vuotta, mutta en ollut koskaan käynyt tuolla. Tämän postausen lukeminen kuitenkin herätti mielenkiinnon ja tänään sain aikaiseksi tehtyä lenkin tuonne. Paikalla oli kyllä muitakin, esim. pikkupoikia ja vähän isompia juomassa kaljaa ja hengailemassa sekä pari graffitimaalariakin.

    Hieno paikka ja yllätyin, miten lähellä Itäharjun Prismaa tämä oli eli ollut onneksi suurempaa eksymisvaaraa :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva, että inspiroiduit ja päädyit kalliolle :) Huipulla ei kyllä ihmettele, miksi paikka on valikoitunut puolustukseen. Näemmä paikasta on tullut suositumpi nyt, kuten vähän kaikista lähiluontokohteista. Ennen monissa kävi ehkä eniten juuri kaljoittelijoita :D

      Poista

Lähetä kommentti

Arvostan kommenttiasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kriikunalikööri - helppo herkku kärsiväll(isell)e

Mystinen metsänpeitto - unohtumaton kokemus

Tarot - itsesi peili

Miten taiteen hinta määritellään? Mitä sinä maksaisit taiteesta?

Kiipeily- ja seikkailupäiväkirja osa 568: Muikunvuori

Kirppistelyä - ehkä ostin, ehkä en!