Turvaruoka: uuniperunat herkkutäytteillä

Koska viimeksi teit uuniperunoita? Minä olen kyllä syönyt niitä joskus muinoin auki olleissa lounasravintoissa, mutta yllätyin tajutessani, että olen maistanut itse tehtyjä uuniperunoita ehkä 20 vuotta sitten! Näin koronaeristyskaudella moni muukin on ryhtynyt kokkaamaan unohduksiin jääneitä suomalaisia perinneruokia tai muita aikaa ja vaivaa vieviä herkkuja, joita ei siis muuten olisi koskaan aikaa tehdä. Uuniperunat ovat kuitenkin universumin helpoin ruokalaji.


Tuskin ovat nämä empire-Rörstrandin kalastajat löytäneet parempaa apajaa? 


Näistä curry-katkarapu ja curry-kalkkunatäytteisistä uuniperunoita tuli oitis pienen perheemme kestosuosikki. Vain mielikuvitus on rajana täytteiden muokkauksessa. Riittää, kun vaihdat makusi mukaan reseptin tuorejuustoa tai täytteitä.




Mutta aloitetaanpa perunasta. Eri lajikkeissa on totaalinen ero, joka korostuu potun käyttötavoissa. Uuniin kannattaa valita punakuorinen Rosamunda, josta tulee myös parhaat lohkoperunat. Nyt kuitenkin laitetaan potut uuniin sellaisinaan tunniksi noin 200 asteeseen. Et tarvitse foliota, sillä ei tee mitään. Kuuman perunan voi avata myös esimerkiksi servetillä. 

Sillä aikaa, kun perunat ovat uunissa, valmistetaan täytteet. Sain idean täytteisiin uudesta Cantadou-tuorejuustosta, jossa on haettu vaikutteita Intiasta. 


Tämä kuva ei liity kaupalliseen yhteistyöhön, vaikka kieltämättä Cantadou voisi maksaa minulle pienen koronatuen kehittämästäni reseptistä! 


Vanha lempparini Cantadou piparjuuri sai ainakin uuniperunarintamalla vakavasti otettavan kilpailijan. Täytteet on mitoitettu 5-6 uuniperunalle, mikäli pöytäseurueeseen ei kuulu täyterohmu. Parasta täytteissä on toki maku, mutta myös helppous ja niiden ainesosien kätevä puolittaminen valmistusvaiheessa. Täytteitä voi laittaa hyvin myös patongin väliin, ruisleivälle tai voileipäkakkuun, jollaisen ajattelin kehitellä vapuksi. Vaikka vieraita on vain kaksi (me), menekki on taattu.


Curry-katkaraputäyte:

- 1/2 purkkia Cantadou Bombay Curry -tuorejuustoa
- vajaa 1/2 purkkia (125gr) Creme fraichea (Deliciest käytössä minulla, saman merkin smetana myös mielestäni paras) 
-1 pieni tai puolikas iso keltasipuli silputtuna
-pussi sulatettuja ja hyvin kuivattuja katkarapuja (jollet halua täytteen muuttuvan valuvaksi liemeksi)
-mustapippuria, valkopippuria
-hieman puristettua sitruunamehua
(+halutessasi currya ja tuoretta lehtipersiljaa tai korianteria) 


Curry-savukalkkunatäyte:

Samat ainesosat kuin yllä, korvaa katkaravut savukalkkunakuutioilla tai palvikinkulla. Creme fraichea laittaisin tähän vähän enemmän kuin katkaravun joukkoon, sillä tosiaan katkaravuista väkisinkin irtoava neste notkistaa täytettä tarpeeksi. Kalkkunatäytteestä tulee paljon jämäkämpi, joten aavistus enemmän ranskankermaa tähän ja vähemmän katkistäytteeseen. 


Yksinkertaisesti: sekoita täytteet kahteen eri astiaan, mausta lisää halutessasi ja laita jääkaappiin odottamaan potuja. Rosamundan tuoksun täyttäessä kotisi ota täytteet pöydälle ja aloita todella nautinnollinen perunan puristusoperaatio (varmista perunan kypsyys haarukalla ennen uunin sammuttamista). Minä olen tehnyt veitsellä ristin perunaan, jotkut pitävät enemmän perunan halkaisusta. Tyyli on vapaa. Perunan saa kätevästi auki puristamalla sitä pohjasta. Sen vain sanon, että jestas, miten vaikea oli ottaa nämä kuvat ilman linssin höyrystymistä! 





On mahdotonta vertailla, kumpi täytteistä olisi maultaan parempi. Estetiikkapisteet taitavat mennä katkarapuversiolle. 

Jos kalkkunatäyte tuntuu liian kiinteältä, lisää sitruunamehua tai käytä tähän suhteessa vähän enemmän crene fraichea. Katkaravuista irtoaa aina vähän nestettä, vaikka ne kuivaisi huolellisesti. Kuumalla perunalla jämäkkä täyte toimii parhaiten, sillä se ei sula liikaa perunaan. 

Voit tuunata täytteitä monin tavoin. Seuraavaksi kokeilen Cantadou piparjuurella tehtyjä täytteitä. Toiseen paahtopaistia ja suolakurkkua, toiseen kylmäsavulohta ja kurkkua. Yrtteinä toimivat persilja ja ruohosipuli. 

Istutin juuri verannan ruukkuihin taimia ja toivon saavani kesällä muun muassa näitä yrttejä ikiomasta puutarhasta. Odotukset eivät ole kuitenkaan korkealla, sillä en ole viherpeukalo, vaikka haluaisin olla. Varmin tapa nauttia kevään luonnosta (ulkoilun lisäksi) on katsoa vain ulos ikkunasta tai ostaa marketista jälleen uudet leikkokukat keittiötä ja mieltä piristämään. Nämäkin parin euron jaloleinikit ovat kestäneet jo viikon puutalon viileydessä. 




Tästä lopputekstistä tulikin ihan toinen kuin piti, sillä Telian nettiyhteys katkesi ennen tallennusta - hei hei hiottu ja huomattavasti parempi lopetus, jota en enää muista! Mutta ei anneta tämän häiritä. Jäätelökahvit päälle ja aurinkoista viikonloppua! 

Kommentit

  1. Kauppahallissa on uuniperunaravintola. Siellä varmaan viimeksi olen syönyt uuniperunoita, mutta siitäkin on aikaa. Pitäisi syödä useammin. Reseptisi kuulostavat herkullisilta. Erityisesti tuo curry-katkarapu. Pitää kokeilla :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minulta onkin mennyt ohi tuo hallin ravintola. Saas nähdä, pääseekö sitä joskus vielä testaamaan paikan päälle :D Ja kiitos, toivottavasti tällä reseptillä saa pienen korvikkeen :)

      Poista
  2. Uuniperunat todellakin! Kuinka kauan siitä lieneekin aikaa, kun olen sellaisia syönyt. Tuo curry-katkarapu täyte kuulostaa todella herkulliselta. Mukavaa sunnuntaita sinulle!

    VastaaPoista
  3. Nappaan tämän käyttööni. Teen mielelläni kunnon lounaita, mutta sitten pitäisi olla illaksi jotain pienempää, tämä sopii siihen. Kiitos kokki Esameralda!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ole hyvä, toivottavasti maistuu sinullekin! Kokki Esameralda kuulostaa varsin vakuuttavalta :D

      Poista

Lähetä kommentti

Arvostan kommenttiasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kriikunalikööri - helppo herkku kärsiväll(isell)e

Mystinen metsänpeitto - unohtumaton kokemus

Tarot - itsesi peili

Miten taiteen hinta määritellään? Mitä sinä maksaisit taiteesta?

Kiipeily- ja seikkailupäiväkirja osa 568: Muikunvuori

Kirppistelyä - ehkä ostin, ehkä en!