Yksityiskohdat laajentuvat eletyksi elämäksi

Kirja, jossa mainitaan ihmiskohtaloiden etsiminen puhelinluettelosta, ei voi olla huono. Teos, jossa kertojaan vaikuttaneita ihmisiä muistellaan osin heihin assosioituvien kirjojen kautta, on vähintään mielenkiintoinen, ah, olematta tekotaiteellinen.

Ia Genberg on "suoltanut" August-palkitun  romaaninsa pysyväksi kirjahyllyyni, sillä ostin tämän lahjakortilla. Voi, siinä arpomisessa kesti kauan! Tässä kuitenkin intuitio puhutteli, tämä voisi olla hyvä. Kun unohtaa paikoin ylipitkät lauseet ja taas sen pilkuttomuuden, antaa tämän anteeksi juuri siksi, kun kyseessä on "laiskan" kirjoittajan loppurutistus, Yksityiskohdat on mehevää luettavaa.



Paikoin samaistuin jopa huolestuttavan paljon kertojaan, toisinaan myös hänen kuvailemiinsa ihmisiin. Nikin kanssa olisi piinaavaa asua, mutta tunnistan tämän ihmistyypin täysin! Olen jättänyt itsekin avonaisen matkalaukun keskelle lattiaa ja saanut siitä pedantimmalta kaverilta noottia, mutta Nikin ryönätunnelit hakevat vertaistaan. Kaoottisuus on kaikin tavoin Nikille elämäntapa, ehkä myös diagnoosi (90-luvulla kaikki olivat häiriintyneitä, riippumatta alalajista).

Huomaan miettiväni vain sitä puhelinluetteloa, nyt kun pitäisi kirjoittaa arviota. Olen jumiutunut yksityiskohtiin, jotka Genberg hallitsee taidokkaasti. Alussa silti mietin, onko tämäkin taas yksi kirja, jossa ei ole juonta. Dadaa on minusta helpompi kirjoittaa kuin taidokasta juonellista tarinaa, jossa kaikki tasot yhdistyvät kokonaisuudeksi.

Yksityiskohdissa on silti punainen lanka, jota pitkin kertomus etenee. Kertoja muistelee ihmisiä, jotka ovat kadonneet hänen elämästään. Eiköhän meistä jokainen ole googletellut henkilöitä, joita ei löydy enää puhelinluettelosta (miksi heitin viimeisen paperiroskiin, tajuamatta sen tulevaa arvoa). Uskon, että moni voi samaistua tämän teoksen antiin. Tämä jää leijumaan mieleen. Jäin pohtimaan solmittuja ja katkenneita ystävyyssuhteita, sitä kuinka vaikea ihminen voi olla. Kuinka langanohuita ovat monet kestäviksi luullut ihmissuhteet.

Kyllä se vaan niin on, että nämä August-palkitut minuun usein uppoavat, taas tuli todetuksi. Vai onko syy Ruotsi? Joka tapauksessa lämmin suositus tälle kirjalle.

Oletko sinä jo lukenut tämän? 

Kommentit

  1. Mä olen harvinaisen pihalla August-palkituista, mutta sun teksti aiheutti jälleen akuutin halun lukea tämän. Täytyy näppäillä tämä kirjaston jonoon!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo tämä kannattaa todella lukea! Ehkä olet myös lukenut aikanaan August-palkitut Sikalat tai Populaarimusiikkia Vittulanjänkältä? 😃 Niiden lisäksi tai ehkä enemmän suosittelen Lyhyt pysähdys matkalla Auschwitzista. Kannattaa lukea, vaikkei muuten haluaisi tuota genreä lukea. Kuvastaa hienosti sotaa paenneiden yksilöiden jälleenrakennusaikaa Ruotsista. No, ehkä he eivät rakentuneet jälleen vaan kituivat selvinneinä.

      Poista

Lähetä kommentti

Arvostan kommenttiasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kriikunalikööri - helppo herkku kärsiväll(isell)e

Mystinen metsänpeitto - unohtumaton kokemus

Tarot - itsesi peili

Miten taiteen hinta määritellään? Mitä sinä maksaisit taiteesta?

Kiipeily- ja seikkailupäiväkirja osa 568: Muikunvuori

Kirppistelyä - ehkä ostin, ehkä en!