Elvis elää -kakku

Sanotaan, että suurimmat ruoka- ja juomainnovaatiot ovat syntyneet vahingossa. 6000 vuotta sitten jossain muinaisen Egyptin paikkeilla valvomaton puurokattila kiehui yli. Kuumille kiville lentäneet puurokikkareet muuttuivat maailman ensimmäisiksi alkeisleiviksi.

Ihan yhtä helposti ei syntynyt Elvis elää -kakkuni, mutta sattuman johdattelemana kyllä. Olin käynyt edeltävänä iltana ruokakaupassa, ja mieheni purki tavarat jääkaappiin. Aamulla huomasin, että osa ostamistani elintarvikkeista olikin varsin liikuttavasti jäänyt pöydälle. Koska hävikkiruoka on minulle kauhistus (siis oikeasti roskiin päätyvä ruoka, ei hävikistä jalostettu ruoka), yritin miettiä, mihin uuniruokaan voisin käyttää Philadelphia-tuorejuuston. Meillä on keittiössä vain 16,9 astetta, joten ajattelin kermapohjaisen juuston olevan ainakin uunin kautta vielä pelastettavissa.

Koska haluan olla kesällä bikinikunnossa (kuten me kaikki), ensimmäisenä ideana mieleeni tuli tottakai amerikkalaistyylinen juustokakku. Olen myös kärsinyt huonoa omatuntoa siitä, että kollegat tuovat jatkuvasti töihin erinäisiä leipomuksia, kun taas minä lähinnä hiuksia lattialle. Voisin siis tehdä lihottavan juustokakun ja viedä valtaosan töihin ja samalla kakun pois pohjattoman herkkuimurisuulakkeen (mieheni) lähettyviltä. Koska olen töissäkin tunnettu ekopaatoksestani, mietin, mitä muuta hävikkiuraanijätettä voisin sijoittaa kakkuun loppusijoituspaikaksi. Reilua työkaverit, mutta onneksi ymmärrätte ja sokerinhimonne ajaa kuitenkin skeptisyyden yli!

Olin ostanut kotiin vahingossa uuden tertun banaaneja, vaikka meillä oli vielä vanhojakin iso keko jäljellä, ihme kyllä. Banaanit olivat jo hyvin pilkullisia, siispä oivia ruuanlaittoon! Googletin rakettitiedemäiseen tapaani "banaani uuni philadelphia" ja löysin tulokseksi tämän herkullisen kuuloisen reseptin. Kiitokset Kukko Bakerylle inspiraatiosta banaani-hasselpähkinäkakkuun! Tuunasin tämän jutun lopusta löytyvän tekemäni reseptin hieman kodin tarpeiden, oman maun ja eettisemmän vaihtoehdon mukaan.






Lopputuloksesta tuli kyllä suussa sulava! Juuri oikealla tavalla epäterveellinen, mutta silti raikas herkku. Voisin kuvitella Elviksen syömään tätä kakkua kanssani. Siksi tämä kakku saikin oitis nimekseen Elvis elää. En missään nimessä kuulu siihen lahkoon, joka oikeasti uskoo, ettei Elvis kuollut Memphisissä 16.8.1977. Elviksen henki kuitenkin elää tämän kakun ympärillä (ja hänen musiikkinsa soi kodissamme etenkin siivoushäiriön yhteydessä). Löydän kakusta myös aasinsillan ihanaan mummooni, jolla oli Elvis-keittokirja ja muutenkin aika samanlaiset makumieltymyykset Elviksen kanssa. En tiedä, minne kyseinen kirja päätyi mummoni kuoleman jälkeen. Toivottavasti ei kirpputorille, kuten klassikkoteos Kumpujen yöstä (Karimo 1929), jonka olisin ehdottomasti adoptoinut omaan kirjahyllyyni. 

Elvis oli tunnetusti hyvän (ja epäterveellisen) ruuan ystävä. Yksi kuuluisa resepti on Elvis Presley Sandwich, joka sisältää samoja aineksia kuin tekemäni kakku: pähkinälevitettä, banaania, voita ja ranskankermaa. Huhhuh. Veikkaan, että monien muiden tavoin ruoka oli hänelle ravinnon lisäksi myös lohtu. Tunnistan lohtusyömistä toisinaan myös itsessäni. Nyt olen taistellut itseni vapaaksi työpäiväpullasta (kakkua tilalle, hehheh), jonka funktio on ilman muuta lohduttaa lyhyellä kahvitauolla. Kotona mieleni ei tee yhtään niin paljon makeaa.  Mutta sanoisin, että tämän kakun maku keskellä koleaa nollakeliä on missä paikassa hyvänsä... no, lohduttava. 




Elvis elää -kakku:

Pohja:

-Yhteensä noin 250-300 grammaa Pirkka Digestive- JA LU Bastogne-/muita kandisokerikeksejä
(laitoin puolet ja puolet: ole tarkka, ota palmuöljytön Pirkka perinteisen Digestiven sijaan, koska Pirkassa ei ole käytetty sademetsia välillisesti tuhoavaa palmuöljyä. Bastognet korvasin Lidlin vastaavilla kekseillä)

-125 grammaa voita (tätä voi ehkä laittaa vain 100 grammaa)

Täyte:

-300 grammaa maustamatonta Philadelphia-juustoa (alkuperäisessä ohjeessa oli 400 grammaa, toiminee yhtä hyvin - halusin jättää juusto-osan pienemmäksi ällövaaran takia)
-vajaat 150 grammaa ranskankermaa
-0,5 dl sokeria
-2 rkl maissitärkkelystä
-2 tummunutta luomubanaania
-2 luomumunaa
-1 rkl sitruunamehua
-1 tl vaniljasokeria

- 0,5-3/4 dl Valsoia La Crema suklaa-hasselpähkinälevitettä (valitse tämä palmuöljytön ja herkullisempi vaihtoehto monikansallisen Nutellan sijaan. Valsoia on myös vegaaninen.)

Koristeluun:

-Tomusokeria
-Halutessasi hasselpähkinöitä tai pähkinärouhetta

Elvis elää Havaijilla -versio:

-lisää täytteeseen 0,5-1 dl kookoshiutaleita ja korvaa sitruunamehu rommitilkalla

(tätä kokeilen seuraavaksi kuunnellen Elviksen menestyneimmän elokuvan Blue Hawaiin soundtrackia. Siivousjuomaksi sopii tottakai uima-altaansininen Blue Hawaii -drinkki.)

Kakunpyöräytysohjeet:

Laita uuni lämpiämään 180 asteeseen. Pingota leivinpaperi irtopohjavuokaan kiinni. Murskaa keksit haluamallasi tavalla (esim. lihanuijalla astiassa tai heittelemällä muovipussin sisällä olevia keksejä vihanhallintaterapiamaisesti kohti lattiaa).
Sulata voi mikrossa ja kaada voisula keksirouheastiaan. Sekoita massa, jonka levität kakkupohjaan. Laita vuoka uunin keskitasolle noin 10 minuutiksi. Huom! Kannattaa laittaa pelti tms suoja ritilän alle, koska vuoasta voi valua huonolla tuurilla rasvaa uunin pohjalle.




Vatkaa (reippaasti käsin leivontakauhalla tai rauhassa koneella) yhteen Philadelphia, ranskankerma, maissitärkkelys ja sokerit (Havaiji-versiossa myös kookoshiutaleet). Muussaa banaanit lautasella ja purista niiden päälle sitruunamehu (tai Havaiji-versiossa sitruunan sijaan rommia). Lisää banaanit tuorejuustomassaan ja sekoita tasaiseksi. Lisää munat ja vatkaa lyhyesti tasaikseksi massaksi.

Tässä kohtaa olet ottanut vuoan ulos uunista ja laskenut lämpötilan 150 asteeseen. Asettele täyte hieman jäähtyneen keskipohjan päälle ja laita hasselpähkinäkreemiä mikron kestävään astiaan. Laitoin itse 3/4 dl ja sitä olisi voinut ehkä hieman vähentää, jotta kakun marmoroinnista tulisi hienompi. Pidä kreemiä mikrossa hetki, sekoita ja laita taas hetkeksi mikroon. Noin 30 sekunniksi yhteensä. Näet, milloin kreemi notkistuu sulavaksi. Tiputtele kreemiä lusikalla kakun päälle eri puolille. Vedä veitsellä kuvioita pintaan taiteilijan vapaudella.



Sitten laitetaan kakku uuniin noin 50 minuutiksi. Kaikki kreemi ei välttämättä "kuivetu" uunissa, mutta se vain mehevöittää kakkua). Kun 50 min. on kulunut, ota uuni pois päältä, raota luukkua hetkeksi ja anna kakun olla uunin jälkilämmössä vielä 45 minuuttia.




Tämän jälkeen vein kakun jäähtymään verannalle tunniksi, ja söimme kakkua haaleana. Koristele halutessasi siivilöidyllä tomusokerilla ja vaikka pähkinöillä. Mielettömän hyvää sekä näin että seuraavana päivänä kylmänä. Mieheni mielestä kylmä kakku oli vielä parempi (raikkaamman makuinen), mutta minulla menee arvio kyllä aika lailla tasapeliksi.





Kakun kanssa sopivat esimerkiksi Elviksen kappaleet It´s Now or Never ja Burning Love. Havaiji-version musiikkisuositus tulikin jo ylempänä. Enjoy!


Kuvan mahdollinen sisältö: 1 henkilö, soittaa soitinta ja kitara
Kuva: Facebookin virallinen Elvis-fanisivusto


Elviksen muistoa kunnioittaen:

All About Elvis - Gracelandin kotimuseo

Tervetuloa Elvis-tupaan - Elvis-käki kukkuu tasatunnein tässä Elvis-fanin perustamassa museossa

Suomen Elvis-karaokekisan kooste - kai tässäkin muistoa kunnioitetaan, vaikka jotkut fanit lienevät eri mieltä...

Elvis-kilpailu vuodelta 1957 - tähän kisaan saivat osallistua naisetkin! Edistyksellistä!

Kommentit

  1. Kuulostaa mielenkiintoiselta ja herkulliselta. Pitää ehdottomasti kokeilla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Kerro sitten mielipiteesi ja mahdolliset hienosäätöehdotukset :)

      Poista

Lähetä kommentti

Arvostan kommenttiasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kriikunalikööri - helppo herkku kärsiväll(isell)e

Mystinen metsänpeitto - unohtumaton kokemus

Tarot - itsesi peili

Miten taiteen hinta määritellään? Mitä sinä maksaisit taiteesta?

Kiipeily- ja seikkailupäiväkirja osa 568: Muikunvuori

Kirppistelyä - ehkä ostin, ehkä en!