Luukku 15: Jouluseimi neljällä tavalla

Mikä olisikaan jouluisampi luukun ja adventtisunnuntain aihe kuin jouluseimi? Vanhoissa joulukalentereissa vauvallinen kapalo olkipedillä löytyy tietysti jouluaaton tuplaluukkujen kohdalta, mutta en halua olla niin ennalta-arvattava. Täytyyhän jouluseimi rakentaa tai tuoda esille jo nyt, jos haluaa sen olevan aattona paraatipaikalla.

Lempijouluseimeni on ollut syötävä pipariseimi, mutta en ole jaksanut sellaista väsätä enää vuosikausiin (eikä siitä ole ikävä kyllä edes kuvaa digitaalisessa muodossa). Olisi myös vakava paikka, jos männävuoden moka toistuisi ja seimestä alkaisi hävitä jäseniä jo reilusti ennen joulua. Jeesus-lapsi sentään syötiin vasta joulun jälkeen. Kieltämättä aloin pohtia nyt, onko syötävä jouluseimi jotenkin friikki jo ajatukseltaan. Toisaalta, kyllähän ehtoollisellakin juodaan "Jeesuksen veri" (ehtoollismalja, joka joskus oli herkullista Alkostakin saatavilla olevaa kyproslaista Keo:n St. Commandariaa) ja syödään hänen "ruumiinsa" (öylätti).


Jouluseimi jouluna 2017. Edessä Arabian vaaseja 1920-luvulta. Keskimmäinen kuului isoisoäidilleni. Kynttelikkö on mummuni ja 1960-luvun joululiina lahja anopiltani. 


Koska vietämme vajavaista sokerilakkoa ennen jouluaattoa (vihreät kuulat loppuivat) ja haluamme päästä vähällä vaivalla joulun koristeluissa, on jälleen helpointa hakea kellarista vanha kirppislöytöni, Jesu födelse -opetustaulu. Se maksoi muistaakseni 4 euroa. Pidän taulun tunnelmasta ja haalistuneesta värimaailmasta. Siitä tulee mieleen lapsuuteni lempielokuva, Charlton Hestonin tähdittämä Kymmenen käskyä (Ten Commandments, 1956). Meillä ei ollut kotona uskonnollista kasvatusta, mutta siitä huolimatta olin hyvin vaikuttunut tästä elokuvasta. Niin ikään Hestonin tähdittämä Ben-Hur oli toinen suosikkini. Nyt aikuisiällä katsottuna Mooses-elokuva tuntuu aika lailla paatoksellisemmalta, mutta edelleen se on hyvä ja kallis kuvausaikansa edustaja, kuten Ben-Hurkin.


Charlton Hestonin eli Mooseksen legendaarinen viitta ja keppi. Kuva peräisin täältä.


Katsoessani opetustaulua mietin aina myös historiallisia faktoja pohtien sitä, mitä meille kouluissa opetetaan tai on aikoinaan opetettu. Jeesus Nasaretilaisen syntymäpäivää ei tiedetä (kun tutkitaan asiaa tieteellisesti eikä Raamatun pohjalta, jossa ei kyllä myöskään tuoda esille Jeesuksen syntymäpäivää). Se tuskin oli jouluaatto, jolloin Rooman valtakunnassa vietettiin "pakanallista" alkuperää olevaa auringon juhlaa. Tämä vuonna myös chanukah, juutalaisten hanukka eli valon juhla osuu jouluaaton kohdalle. Juhlapyhillä on tapana säilyä niiden sisällön ja merkityksen vain muuttuessa. Jouluaaton vietossa sanoma onkin tärkein, ei niinkään se, onko se nyt oikeasti Jeesuksen syntymäpäivä. Tieteen Kuvalehden artikkelissa Onko Jeesuksen syntymäpäivä 24. joulukuuta? löytyy mielenkiintoista taustoitusta tähän pohdintaan, mikäli aihe kiinnostaa enemmän.





Mennäänpä sitten täysin uudenlaisen, modernin jouluseimen pariin. Se on Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymän tekemä video, jossa Jeesus-lapsi syntyy Kakolanmäen jo legendaarisen maineen saavuttaneeseen funikulaariin! Ihan käsittämättömän hauska idea ja toteutus! Voit katsoa tämän jo somehitiksi nousseen videon Ensimmäinen joulu funikulaarissa suoraan tästä:




Entä se neljäs seimi? Tuota noin... se on Ålandsmejerietin juustolahjan tyhjä paketti, jota olen säästänyt arviolta viisi vuotta tehdäkseni sen sisälle italialaistyyppisen miniseimen nukkekotimenetelmällä.




Löysin tämän rasian sohvamme takaa uudelleen imuroidessani hieman perusteellisemmin. Sain tästä päivän naurut ja voin jälleen kerran todeta, että paras suunnitelma jää yleensä sille suunnittelun asteelle. Jos kuitenkin jonain päivänä olen tehnyt tänne rasiaan seimen, se on ehdottomasti postauksen arvoinen! Mikäli tämä blogialusta ja minä toimimme vielä vanhainkodissa sekä yhteistyössä että erikseen.

Tuleeko teille jouluseimi tai jokin muu perinteinen joulun tuoja kuusen lisäksi?






Kommentit

  1. Seimet ovat kivoja, vaikken ole kovin uskonnollinen ihminen, mutta se kuuluu mielestäni joulun tunnelmaan. Meillä on pari vuotta sitten ostettu Alessin seimi, johon olemme keränneet muutamia lisäfiguureja. Vähän erilainen versio seimestä. https://www.alessi.com/be_en/group-presepe-amgi10set.html

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onpa todella ihana ja hauska tuo Alessin seimi! :D Tykkään myös Alessin tuotteista, kun ne ovat aina niin vekkuleita ja laadukkaita toki myös. Olisin halunnut ostaa sellaisen Pinokkio-suppilon, kun meiltä hajosi vanha, mutta juuri silloin ei ollut tarjolla niitä kun oli tarve.

      Poista

Lähetä kommentti

Arvostan kommenttiasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kriikunalikööri - helppo herkku kärsiväll(isell)e

Mystinen metsänpeitto - unohtumaton kokemus

Tarot - itsesi peili

Miten taiteen hinta määritellään? Mitä sinä maksaisit taiteesta?

Kiipeily- ja seikkailupäiväkirja osa 568: Muikunvuori

Kirppistelyä - ehkä ostin, ehkä en!