Luukku 21: Kauneimmat ja kauheimmat joululaulut


Kuten joulu yleisesti, myös suhtautuminen joululauluihin jakaa ihmiskunnan kahtia. Osa suorastaan rakastaa joululauluja toisten vaihtaessa välittömästi kanavaa kuullessan tilulilua ja kulkusten kilkettä. Ehkäpä suurimmalla osalla ei ole joululauluihin erityisen voimakasta suhdetta. Itse kuulun tähän porukkaan.

Kauneimmat Joululaulut Mikaelinkirkossa
Kauneimmat joululaulut Mikaelinkirkossa Turussa. Joululauluuohjelmat ja kuvan lähde täältä.

Tänä vuonna kotimme joululaulusaldo on koostunut lähinnä omista parin virkkeen hoilaamisistamme. Yleensä olen soittanut aiemmin esittelemästäni, yli 100-vuotiaasta nuottivihosta vanhoja joululauluklassikoita kuten Sylvian joululaulun, Jouluyön ja... mikä sen laulun nimi on, minkä Mahalia Jackson veti upeasti 50-60-luvun artistien joululaulu-cd:llämme, jota en jaksa kaivaa esiin?  Greensleeves!! Nuotit siihen löytyvät niin ikään vanhasta nuottikirjasta. Alla vähän eri tavalla laulettu versio, mutta sekin Mahalia Jacksonin:




Jos jotain jouluviisua kuuntelemme kaiuttimista, ehdottomasti tuota klassikko-cd:tä, jossa Dean Martin, Frank Sinatra ja Aretha Franklin tonttukavereineen luovat joulumieltä kansalle. Suomalainen vaihtoehto voisi olla Vesa-Matti Loirin kyynelkanavat aukaiseva tunnelmointi.

Mutta se tärkein tulee tässä: kauneimmat joululaulut kirkossa! Se ainoa kerta vuodessa, kun perusluterilainen astuu kirkkoon (ellei ole tiedossa häitä tai hautajaisia) tapahtuu joululaulujen hartauden kutsumana. Meitä tuo traditio taitaa kutsua huomenna.

Kauneimmat joululaulut on vasta reilut 40 vuotta vanha perinne, jonka taustasta voit lukea lisätietoa vaikkapa täältä. Samassa jutussa mainitaan suomalaisten lempijoululaulut. Olen kyllä samaa mieltä suosikki-top-vitosesta:

-Sydämeeni joulun teet
-Varpunen jouluaamuna
-Tulkoon joulu
-Sylvian joululaulu
-Maa on niin kaunis

Minulle tulee myös vahva joulufiilis John Lennonin korvamadosta Happy X-mas (War is over), vaikka alkuperäinen musiikkivideo on kaikkea muuta kuin kaunista katseltavaa. Herkimmän katsojan ei kannata tätä muun muassa Vietnamin sotaan kantaaottavaa videota nähdä, joten en linkitä sitä tähän postaukseen. 

Entä ne kauheimmat joululaulut? En tiedä, onko tästäkin tehty joku gallup, mutta kyllä Juice Leskisen Sika (<----paina tuosta, sillä videolinkkaus ei onnistunut) taitaa ehkä kuulua niihin. Vaikka nostan hattua aihevalinnalle ja arvostan itse artistia! Toisaalta, heti kun tämä ralli alkaa soida radiossa, tietää joulun jo olevan ovella.


Kuvahaun tulos: juice sika"
Mykkä Juice esittää Sika-joululaulun. Lähde: YouTube eli tuo linkki ylempänä. 


Kulkusten kilinää ja jouluisia aarioita viikonloppuusi!







Kommentit

  1. Joululauluja on tosiaan kahdenlaisia. Tykkään joululauluista kyllä, mutta ehkä niiden soittamisen voisi aloittaa radiossa ja julkisissa paikoissa vähän myöhemmin, jottei ehtisi kyllästyä niihin juuri ennen joulua. Viime vuosien Whamageddon-haaste on ollut hauska. Tänä vuonna tosin kuulin Last Christmasin jo 7.12. :) https://en.wikipedia.org/wiki/Whamageddon

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onpa hauska tuo haaste :D Täytyy ensi vuonna pitää se mielessä. Mutta hei! En muistaakseni ole kuullut Last Christmasia tänä vuonna, voiko se pitää muka paikkaansa? Minulla on siis vielä toivoa edetä aattoon voittofiiliksissä! Minusta se on kyllä ihan kiva laulu silti, vaikka sitä niin paljon mollataan. Liika on toki liikaa, myös kaikkien joululaulujen soittamisessa liian aikaisin.

      Poista

Lähetä kommentti

Arvostan kommenttiasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kriikunalikööri - helppo herkku kärsiväll(isell)e

Mystinen metsänpeitto - unohtumaton kokemus

Tarot - itsesi peili

Miten taiteen hinta määritellään? Mitä sinä maksaisit taiteesta?

Kiipeily- ja seikkailupäiväkirja osa 568: Muikunvuori

Kirppistelyä - ehkä ostin, ehkä en!