Luukku 6: Laulu Suomen on

Hyvää itsenäisyys- ja syntymäpäivää 102-vuotias Suomi-neito! Olet saavuttanut kunniakkaan iän ja pysynyt siitä huolimatta nuorekkaana. Kykenet aina uusiutumaan, luomaan uuden nahan vanhan ja parkkiintuneen ylle. Silti ne "vanhat hyvät ajat" kulkevat matkassa aina mukana.

Vaikka olet menettänyt yhden raajasi ja joutunut luovuttamaan myös siivun kankustasi sitä muka enemmän tarvitsevalle, pystyt etenemään huimaakin vauhtia uusien innovaatioiden ja aatteiden tiellä. Olet kuin sukulaissielu Lasse Virénin kanssa - vaikka kaatuisit lähellä maaliviivaa, voitat silti koko kisan.

On paljon asioita, joista sinua on moitittu kautta vuosisatojen ulkopuolisten toimesta, mutta nykyään yhä enemmän omiesi kriittisen katseen näkökulmasta. Olet milloin ollut rähmällään, milloin taas tosikko ja liian vanhoillinen. Ehkä se on malttia - kykyä tarkastella rauhassa tilannetta samalla, kun helmasi liehuu kilometripolulla. Itse asiassa olet edelläkävijä, sillä olet antanut meidän pohtia, oletko hameen alla neito, nuorukainen vai jotain siltä väliltä. Vai onko sillä edes väliä? Harva työtoverisi maapallolla sallii samankaltaista ajattelua kuin sinä. Siksi sinua välillä yritetään lynkata, mutta sinä et taivu oikeudenmukaisuuden kysymyksissä. Sen sijaan kykenet joustamaan silloin, kun tilanne vaatii kehittynyttä ja rauhanomaista diplomatiaa.

Monet työtoverisi maapallolla ovat olleet sinulle kateellisia. Tämä ilmenee sekä ihailun että vihan kautta. Olit ainoa  toisen maailmansodan jälkeisen jällenrakennusvelan eli Marshall-avun takaisinmaksaja ja ensimmäinen tiskien kuivauskaapin keksijä. Annoit kaikille syntyville pienokaisille ja heidän äideilleen koko maailmassa nykyään ihaillun äitiyspakkauksen sekä myöhemmin ilmaisen kouluruoan. Mikä tärkeintä, annoit naisille äänioikeuden ensimmäisten joukossa koko maailmassa ja olet koko ikäsi ajanut tasa-arvon kysymyksiä. Nykyisin tasa-arvo maailmalla liityy vahvasti siihen, pääsevätkö tytöt kouluun ja oppivat lukemaan vai jäävätkö he koteihinsa pyykkämään ja toteamaan oman alemmuutensa sukupuolen tähden. Sinä Suomi-neito olet koulutusasiassakin edelläkävijä. Vaikka valitamme sisälukutaidon heikkenemisestä ja tehokkuutta sekä kilpailua vaalivista kouluolosuhteistamme, meillä kuitenkin on jatkuvasti kehittyvä koulutusjärjestelmä, josta voi ponnistaa pitkälle mistä taustasta hyvänsä. Sinä Suomi-neito olet sen mahdollistanut viisaudellasi.

Kun mietimme, miten moni taisteli ja kuoli puolestasi talvi- ja jatkosodassa, tuo valtava uhraus ei ole ihme - vaikka voittoa kymmenkertaista venäläissotilasjoukkoa vastaan koko maailma hämmästelikin. Olet totisesti puolustamisen arvoinen tässä alituisesti häilyvässä maailmassa. Koska olet aina suojellut meitä helmasi alla, kykenemme puolustamaan sinua viimeiseen hengenvetoon asti. Olemme riippuvaisia sinusta, vaikka nuoret maailmanmatkaajat saattavat joskus muuta väittää. On silti hieno tunne tietää, että on olemassa aina vakaa helmanalus, jonne palata, jos maailma murjoo tai näyttänyykin toisenlaisena kuin unelmissaan toivoi.


Suomen Joutsenella oli merkittävä rooli sodassa ja historiassa, tänään myös Turun jokirantanäkymässä.




Helmat viuhuvat eritoten tänään itsenäisyyspäivänä, kun juhlimme syntymäpäivääsi tasavallan presidentin juhlavastaanotolla. Kutsu sinua juhlimaan on kunnia, jota jokainen salaa toivoo. Osa istuu tv:n äärellä kuin liimattu, osa taas väittää tekevänsä jotain järkevämpää. Vaan miksi ei olisi järkevää katsoa, kun yritämme koko kansakunnan voimin näyttää kerrankin tyylikkäiltä? Tätä asiaa jopa analysoidaan ja raportoidaan koko viikon juhlien jälkeen.

Toki on monia vielä hienompia itsenäisyysillanviettotapoja, joissa asuksi sallitaan tuiki tavallinen Gore-Tex. Sinun puolestasi kuolleiden kynttilät tuikkivat hautausmailla ja ikkunoissa, joiden muodostaman kynttilämeren moni meistä haluaa nähdä juuri ilta-aikaan. Monella meistä on mahdollisuus lähteä kävelylle suomen- tai ruotsinkielisten tienviittojen asuinaluille, joissa ikkunat loistavat kahden kynttilän valossa. Me voimme kulkea yön pimeydessä selustamme turvattuna, yleensä aina vailla todellista pelkoa. Sillä sinä olet suojellut meitä ja tulet suojelemaan.

Samaan aikaan pakotat meidät katsomaan maailman pakolaisleireihin vähintään uutiskuvan kautta kuin opetukseksi siitä, että vapaus ei ollut meillekään 80 vuotta sitten itsestäänselvyys. Jouduimme lopulta jättämään kotimme ja luomaan elämämme uudelleen vailla yhtä suurta perhettä, pantattua tai ryövättyä vihkisormusta ja kunnollista ravintoa. Sinä Suomi-neito haluat meidän ymmärtävän, että vaikka suojelet meitä, sama tilanne toistuu maailmassa yhä uudelleen ja voi toistua myös meillä.

Siksi peräänkuulutat kaiken aiemman hyväksi todetun diplomatian, kärsivällisyyden ja kouluttautumisen lisäksi meiltä yhä suurempaa empatiaa ja kykyä asettua hädänalaisen pienen ihmisen asemaan. Kyllä, heitä ja meitä löytyy paljon myös helmojesi alta. He ja me pidämme kiinni helmastasi viimeisin voimin, jotta emme ajautuisi sen ulkopuolelle. Vaikka haluat tavoittaa katseellasi jokaisen helman ulkopuolelle ajautuvan, et kykene siihen yksin. Tarvitaan meitä kaikkia. Tarvitaan samanlainen yhtenäisyyden tunne, jolla kansalaissodan repimät helmalaisesi pystyivät puhaltamaan yhteen hiileen ja sitä kautta sammuksiin vihan lietsonnan rajan molemmin puolin.

Sinusta tuli ystävä itänaapurin kanssa, sillä olit pitänyt puolesi, maksanut sotakorvaukset ja juonut runsaasti vodkaa sovintojen saunoissa. Keksit monenlaista yhteistoimintaa ja kerhoa itänaapurin kanssa, jotka vaikuttavat yhä arjessamme. Kunnioittavien itänaapuriväliesi taustalla on kuitenkin pieni pelko - se on ymmärrettävää, mutta sen ei pidä enää antaa ohjailla sinua. Sen tiedätkin ja sen tietää myös presidenttimme, joka pistää tarvittaessa jauhot presidenttikollegansa kurkkuun.

Sinä Suomi-neito, sinulta saatu jauhokin on niin puhdasta, kuin vain olla voi - etenkin jos olet sen luomutilalta noutanut. Voit halutessasi syödä puhdasta ruokaa, juoda puhdasta vettä ja kuunnella metsän huminaa. Nämä ovat nykymaailman rikkauksia, joista vielä soditaan. Toivottavasti ei kuitenkaan helmasi alla eikä sen välittömässä läheisyydessä.


Pilvipeite väistyy...

...jotta lumisadepilvi voisi lähestyä. 


Kuten huomaat Suomi-neito, sinuun liittyvä puhe liittyy usein taisteluun. Sillä sinussa on kaikki ne asiat, joiden vuoksi kannattaa taistella. Vaikkei joku näkisi näitä arvoja, hän voi silti tuoda mielipiteensä vapaasti esiin helmasi alla ilman pelkoa joutua tukahdetuksi. Sinä et toivottavasti enää tapata helmalaisiasi, sillä annoit ja kalliin opetuksen. Silti eriarvoisuus jatkaa nousuaan ja helmat eivät pidä vettä. Vastuu korjausliikkeestä on meillä. Nyt on meidän vuoromme taistella jälleen kerran yhtenäisyytemme puolesta. Nyt meitä ei pakota muu kuin omatuntomme.

Suomi-neito, sinun puolestasi lauletaan tänään koko maassa. Sinun puolestas elää ja kuolla raikuu sadoilla kylmillä toreilla, joille helmalaiset kokoontuvat palelemaan puolestasi ja päästäkseen ehkä television uutiskuvaan. Finlandia maistuu suussa niin karkin, vodkan kuin laulunsanojen muodossa. Meillä se myös soi epävireisesti pianosta - niistä nuoteista soitettuna, jotka painettiin keskellä pahimpia sortovuosia. Koko tuo nuottivihko on täynnä lähes tukahdutettua toivoa, joka on vielä pääsevä vapauteen.

Mitä minä laulan puolestasi Suomi-neito? Sinun laulusi, Suomen laulun. Minun "tähtihetkeni" televisiossa oli laulaa se Millenium-gaalassa osana satojen henkien kuoroa. Marco Bjurströmiä ei olisi tarvittu edes meitä lämmittelemään kylmässä salissa - niin hartaasti olimme lauluasi harjoitelleet tuntien sen jokaisen merkityksen äänemme värissä. Minä kuulin sen joukossa myös ala-asteen opettajani, joka pisti meidät ekaluokkalaiset laulamaan samaa laulua - maakuntalaulujen ja Väliaikaista kaikki on vaan -rallin lisäksi. Tämä elomme riemu ja rikkaus on ollut totisinta totta laulukokeessa koko luokan edessä. Mutta mietin vain sinua, Suomi-neito, niin pystyin unohtamaan nenää kaivavan luokan sekä myöhemmin tv-kameran edessäni.

Suomen laulu soi tänään syntymäpäivänäsi, mutta soikoon se teoissamme kunniaksesi joka päivä. Hyvää syntymäpäivää sinulle toivotan ja lopulta kiitollisena kynttilät sammuksiin puhallan.







Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kriikunalikööri - helppo herkku kärsiväll(isell)e

Mystinen metsänpeitto - unohtumaton kokemus

Tarot - itsesi peili

Miten taiteen hinta määritellään? Mitä sinä maksaisit taiteesta?

Kiipeily- ja seikkailupäiväkirja osa 568: Muikunvuori

Kirppistelyä - ehkä ostin, ehkä en!