Walk-out korona - kuinka turvaharha pirstaloitui

Ihmettelen, että meni näinkin kauan - puoli vuotta - ennen koronatestiin joutumista. Pitihän tämä kokea, jotta tietää mistä koko maailma puhuu. Uutislähetysten vakioarkistokuva, tikku nenään -testi, on aika inhottava, mutta jo parissa sekunnissa ohi. Sain myös erinomaisen ohjeistuksen episodin jälkeiseenkin toimintaan rauhallisella testauspaikalla. Tätä vasten pidän entistä käsittämättömämpänä sitä syytä, miksi jouduin itse testiin. 


Mieluummin Walk-out korona? 


En ole ollut onneksi tietoinen mahdollisista ja todennäköisistä altistumisista töissä, joten ajan myötä työskentelyyn lähietäisyyksillä kera hyvin puutteellisten tai olemattomien suojavarusteiden on jo vaarallisella tavalla tottunut. Olen kuitenkin parhaani mukaan vältellyt muita tiloja, joissa on paljon ihmisiä. Koko kesän aikana kävin ehkä kolme kertaa keskustan liepeillä, muistaakseni vain kerran kaupoissa. Jälkimmäinenkin tapahtui ennen kuuluisia Skopjen viruslinkolentoja, jolloin koronatilanne oli Suomessa vielä varsin rauhallinen. Tyyntä myrskyn edellä. 

Ja nyt, kun uskaltauduin lähes pakolliselle asiointikierrokselle ennen kuin tilanne pahenee... En voi edes uskoa tuuriani! 

Vietettyäni pidemmän ajan erään liikkeen tiloissa, myyjä tuli yhtäkkiä häätämään kaikki pois, sillä tiloissa oli samaan aikaan juuri positiivisen testaustuloksen saanut koronaviruspotilas!!?!? Millainen ihminen lähtee shoppailu- ja kahvittelukierrokselle käytyään ensin koronatestissä, etenkin kun kauppareissujen ehdotonta kieltoa painotetaan? Toivon, että vain mielenterveysongelmainen. Toivon myös, että kyseisen henkilön ilmoitus koko tuloksesta oli harhaa ja jonkinlaista halua shokeerata muita. Valitettavasti asia ei kuitenkaan taida olla näin. 

Bonuksena arvaatkaa mitä - minulta loppui akku puhelimesta juuri kesken kyseisessä liikkeessä asioinnin! Sain siis koronavilkun vasta kotona takaisin päälle. Toisaalta, ei monella suomalaisella ole edelleenkään vilkkua käytössä, joten sen hyöty ei ole aina todennettavissa. Suullinen koronailmoitus on tässä kohtaa vähän sama kuin punainen koronavilkkuilmoitus. Toivon sitäkin, että henkilö olisi vain saanut punaisen ilmoituksen puhelimeensa ja luullut sen tarkoittavan omaa virusta. Voi kuulostaa tyhmältä, mutta tämäkin on ihan oikeasti mahdollista. Ei kannata ikinä yliarvioida homo sapiensin kykyä loogiseen ajatteluun. 

Liikkeessä toimittiin kuitenkin oikein ja kohta paikalla olikin desinfiointipartio. Olen kuitenkin ihmeissäni, etten ole löytänyt miltään foorumilta minkäänlaista mainintaa altistumisriskistä. Tällaisia ilmoituksia on kuitenkin ollut usean ravintolan kohdalla sanomalehdissä. Ymmärrän toki ilmoituksen negatiivisen uutisarvon. Ravintoloitsijat ja kauppiaat ovat jo muutenkin ahtaalla, mutta avoimuus on kaiken a ja o. 

Sen verran kovaa porukka säikähti, että uskon muidenkin tilassa olleiden hakeneen toimintaohjeet ammattilaisilta. 

Kun pääsin joukkopaon jälkeen kotiin, koko iltani meni siihen, kuinka pitäisin luonnonta etäisyyttä mieheeni aiheuttamatta riskiryhmäläiselle paniikkia ja kuinka saisin koronatyöterveyslääkärin kiinni ilta-aikaan. Kaupungin neuvontapuhelin aukeaisi vasta aamulla. Jonotin lopulta digiklinikkaan noin puoli tuntia ja seuraavana aamuna kaupungille 15 minuuttia. Ihan sopivat jonotusajat kevään piinatunteihin verrattuna. 

Kahden eri arvion mukaan töihin ei ollut asiaa, kun en kerran voi tehdä pelkästään etätöitä. Nyt sitten odotellaan tuloksia.

Kyllä maalaisjärkeni ja terveydenhuollon edustajakin sanoo, että riski tartunnalle on oikeasti hyvin pieni. Mutta varmuuden vuoksi testataan, kun henkilö on saattanut olla parin metrin etäisyydellä minusta ja kosketellut pintoja. Kyllähän minua nyt tietenkin pseudosti huimaa, päätäkin särkee ja vatsaa vääntää. Bonuksena kuitenkin kuulemma on, että saan tietää testauksella myös sen, onko joku töissä tartuttanut minuun koronan jo kaksi viikkoa sitten! Tämä oli siis sairaanhoitajan positiivinen huomio! 


Kallonporaajan paratiisi eli TYKSin nykyään homeinen U-sairaala vuodelta 1968. Arkkitehtuurikilpailun voitti hauskan kuuloinen ehdotus. Koronanäytteen aikana mietin aikoinaan kallonkutistajien puolestapuhumaa lobotomiaa. Tehtiinkö se osittain nenän kautta? 


Hiffasin jälleen, mikä voisi olla yksi ammattini sienikoiruuden lisäksi. Se olisi tartuntaketjujen jäljittäjä! Oikeasti aika kiinnostavaa, vai olisiko se kuitenkin puuduttavaa, kuten joka työ viimeistään kymmenen vuoden kuluttua?

Onneksi tämä esikaranteeni on nyt eikä kuukauden päästä, jolloin minun pitäisi osallistua valintakokeisiin. Toivottavasti olen silloin osallistumiskunnossa myös esimerkiksi migreenin puolesta! Kerron lisää, jos satun pääsemään sisään oppilaitokseen, johon haen. Sinne on vielä vaikeampi päästä kuin aikanaan yliopistoon hakemalleni alalle. Katsotaan miten käy. Hakematta se ei ainakaan selviä. Opiskelu sinänsä ei kiinnosta minua enää yhtään, mutta jos sen avulla voi saada mielekkään työn lisäksi eri numeroisen tonnin palkkaa, vapaat viikonloput ja päivätyön, ehkä vaiva on sen väärti. 

Ehdinkin siis nyt kotona lukea kaunokirjallisuuden lisäksi tarkemmin tietoja valintakokeista ja ylipäätään valmistautua koitokseen paremmin. Lisäksi taidan tehdä kohta toisen satsin omenahilloa. Olkoon sen nimi koronahillo negatiivista testaustulosta odotellessa! 

Jos vielä tämän tarinani jälkeen päätät mennä shoppailukierrokselle ihmisten ilmoille, suosittelen THL:n mukaisesti maskin käyttöä kaikkialla. Vierailemissani liiketiloissa kellään ei ollut maskia. Eikä keskustassa kellään juuri muutenkaan, mikä oli pieni yllätys. 

Ihmiset elävät kuin aina ennenkin ja suunnittelevat menojaan aivan kuin koronaa ei olisikaan. Kuukauden päästä tilanne on varmuudella pahempi. 

Onneksi verkkokauppa toimii ja kauppapalvelukin on nyt ensimmäistä kertaa testattu. Taitaa muuten jäädä pysyvään käyttöön! 

Turvallista syksyä toivotan - pidetään huoli toisistamme myös omasta suojautumisestamme huolehtien.



Kommentit

  1. Toivottavasti et saanut tartuntaa. Itse olen myös onnistunut pysymään terveenä koko korona-ajan, enkä ole vielä joutunut testiin. Alkusyksystä olin kyllä karanteenissa kaksi viikkoa, kun olin töissä altistunut koronalle, mutta silloin ei testattu ellei tullut oireita. Tsemppiä valintakokeisiin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Emilia! Hui että, onneksi et itse saanut kuitenkaan tartuntaa. Minä en vielä tiedä, toivon ettei mene tulosten saaminen yli viikonlopun. Ei ainakaan pitäisi. Noh, lukematta jäänyt lehtipino on valtava :D

      Poista
  2. Huh huh! Käythän kertomassa, kun saat tuloksen. Ikävää. että taas ollaan koronan kiihtymis- ellei jo leviämisvaiheessa, kun kesällä näytti niiin hyvältä.

    Ilmeisesti pitää taas ottaa ruokakaupan keräyspalvelu käyttöön ja tilata kaikki joululahjat verkkokaupoista, niin kivaa kuin olisi kierrellä joulukaupoissa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä nyt näyttää niin käyneen, että kesän rentous oli hetkellinen turvaharha. Jostain luin, että yli 70% koronanäytteistä on nyt sisältänyt rhinovirusta, eli harmittomampaa flunssaa. Kertoo siitä, ettei käsiä pestä enää kuten aiemmin. Ja flunssapöpöön käsittääkseni tehoaa lyhyempikin kuin 20 sekunnin saippuapesu.

      Parempi olla varovainen etenkin joulun ruuhkissa, jos vain suinkin voi.

      Poista
  3. Toivottavasti et saanut tartuntaa!

    Miehelleni kävi keväällä niin, että 10 etätöissä vietetyn viikon jälkeen hänen oli aivan pakko osallistua kokoukseen mahdollisen uuden kotimaisen liikekumppanin kanssa. Palaverissa oli 7 henkeä, mieheni neljän kolleegansa kanssa ja "vastapuolelta" kaksi henkilöä. Palaveri kesti noin 2 tuntia ja se pidettiin tilavahkossa neuvotteluhuoneessa.

    Pari päivää myöhemmin tuli tieto, että toinen henkilö "vastapuolelta" on sairastunut ja saanut positiivisen koronatuloksen. Tuossa kohtaa vuotta testikapasiteetti oli pieni ja sitä säästeltiin vakavampiin tapauksiin sekä hoitohenkilökunnalle, joten altistuneiden oli mahdollista päästä testiin vasta oireiden ilmannuttua. Mieheni määrättiin tartuntatautilain mukaiseen altistuskaranteeniin, joka päättyi 14 vuorokauden päästä altistumisestä tai sairastumiseen. Aika pitkä aika oli odotella, että iskeekö korona. Tilannetta ei yhtään helpottanut se, että 7 vrk päästä miehen kolleega sairastui. Mieheni ja muut kolleegat pysyivät terveinä. Taudin sai porukan nuorin 30+ ja hänellä se oli vain kuin tavallinen flunssa.

    Kuopukseni koulusta on yksi luokka ja pari opettajaa altistuskaranteenissa.

    Minä haluan käydä edes jossain mahdollisimman pitkään ja olen alkanut käyttämään FFP2 suojaluokan venttiilisiä maskeja. Nythän niitä on jälleen saatavilla ja hinnatkin ovat kohtuullistuneet. FFP2-maskit suodattavat 93-95% kaikista partikkeleista. Aion mennä tuollaisella maskilla ja muutamilla kertakäyttöhanskoilla balettiin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Huh, onpa ollut kurja vain odotella kaksi viikkoa taudin iskemistä. Onneksi kävi hyvä tuuri.

      Minä tässä odottelen yhä tuloksia. Ilmeisesti niin kova suma nyt, että arvioidut 1-2 vrk on ylittynyt jo reippaasti. Tuntuu tyhmältä vain odotella kotona ainakin lähes oireettomana, mutta tosiaan tauti voi puhjeta koska hyvänsä. Täytyykin hankkia jatkoa ajatellen noita suojaavampia maskeja. Vielä kun löytäisi paremmin kotimaisia. En halua ostaa kiinalaista edes koronaviruksen alkuperän takia, heh :D

      Poista
  4. Eikä, aivan uskomattoman huonoa tuuria! Ja kypsää! Toivon todella suuresti, että et ole saanut tartuntaa. Tsemppiä!

    Itse kävin elokuun alussa todella lievien flunssaoireiden takia koronatestissä, eli sekin on koettu. Onneksi ei ollut koronaa ja pääsin silloin vielä juuri avautuneeseen pikatestiin (juuri tuossa kohtaa töiden takia oli hyvin oleellista olla pikaisesti takaisin fyysisesti paikalla, vaikka suurimman osan ajasta kuulun etuoikeutettujen joukkoon, jotka voivat tehdä työnsä etänä). Elämme todellakin kummallisia aikoja - kunpa tämä kurimus olisi jo pian ohi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Eeva! Kaikenlaista sitä on jo käynyt mielessä yhä edelleen testitulosta odotellessa, etenkin kun virus voi alkaa oirehtia hyvin vasta viikon kuluttua altistumisesta. Jos tulos on negatiivinen, joudun silti käyttämään maskia kodin ulkopuolella 24/7, sillä testaus ajoittui sen verran varhaiseen ajankohtaan, ettei se välttämättä ole satavarma tulos :D mutta toivotaan parasta ja pelätään pahinta! Onneksi et saanut itse virusta ja pääsit sujuvasti rumbasta läpi. Minä jonotin eilen pelkästään "nopealla" digiklinikalla 2,5 tuntia... :D

      Poista

Lähetä kommentti

Arvostan kommenttiasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kriikunalikööri - helppo herkku kärsiväll(isell)e

Mystinen metsänpeitto - unohtumaton kokemus

Tarot - itsesi peili

Miten taiteen hinta määritellään? Mitä sinä maksaisit taiteesta?

Kiipeily- ja seikkailupäiväkirja osa 568: Muikunvuori

Kirppistelyä - ehkä ostin, ehkä en!