Vuosiennustuksen 2020 toteutumat ja katse tulevaan

Näin joulukalkkunan ja tähtipölyn laskeuduttua on aika jälleen summata yhteen poikkeuksellisen vuoden 2020 tapahtumat ennustusteni näkökulmasta. Teen joka vuodenvaihde tarot-pöydän menneelle ja tulevalle vuodelle, mutta ihan vielä ei ole tämän session aika. Tarot-pöytä on muutenkin itselleni aina henkilökohtainen - en siis hae korteista juuri vastauksia tai selityksiä maailman tapahtumille. Tein kuitenkin viime vuoden alussa intuitiiviset kirjaukset päiväkirjaani maailman tulevista tapahtumista vuonna 2020 (ilman tarot-kortteja). Olen joskus aikoja sitten luonnostellut jonkin sortin maailmanennustuksia, mutta idea singahti uudelleen mieleeni luettuani vuosi sitten tämän Epookki-blogin kirjoituksen. Kiitos siis Epookin kirjoittajalle inspiraatiosta! Palaan aivan kohta ennustuksiini ja toteutumiin pienen taustoituksen jälkeen. 


1920-luvulta tulevaisuuteen täyhystävä nainen 1800-luvun kehyksissä. 


Yleisesti vuosiennustaminen on erittäin vanha tapa niin Suomessa kuin maailmalla juuri vuodenvaihteen tienoolla (almanakan mukaisesti Suomessa 1.1. jo 1500-luvulta lähtien, mutta jo aikana ennen kalenteria). Tinan valaminen, joka nykyisin mielletään pitkälti ekosynniksi, kuului ja kuuluu edelleen perinteisiin vuosiennustamisen tapoihin niin sanotun kuppiennustamisen lisäksi (kahvikuppien alle laitetaan erinäisiä symboleja, kupit sekoitetaan ja nostetaan sattumanvaraisesti kertomaan tulevan vuoden tapahtumista). 

Entisajan suomalaisen elämää määritti hyvin pitkälti se, millainen satovuosi tulee - näinpä monet ennustukset ovat liittynet nimenomaan sääoloihin ja maan antiin. Toinen, ehkä vielä tärkeämpi näkökulma ennustuksissa on ollut se, pääseekö naimisiin, sairastuuko ja/tai kuoleeko pois. Karun kuuloista, mutta juuri sitä elämä oli ennen tehokasta terveydenhuoltoa. Myös läheisten sairaudet, naimakaupat ja kuolintapaukset vaikuttivat merkittävästi perheen ja yksilön elämään.  Nykyajassa, vaikka edellä mainitut seikat ovat yhä onnellisia tai traagisia yksilöiden ja perheiden elämänkulussa, vuoden henkilökohtaisiinkin tapahtumiin vaikuttaa yhä enemmän maailman tilanne.  Maailmantalouden liikkeet, ekokatastrofit ja pandemiat voivat suistaa koko maailman raiteiltaan, kuten olemme tänä vuonna oppineet. Vaikka kuvittelemme elävämme turvatummissa olosuhteissa kuin joskus Aatamin aikoina, tuo turvallisuuden tunne on osittain harhakuvitelmaa. Nykyajassa tiedonkulku ja yksilöiden riippuvaisuus maailmantaloudesta (ei enää omavaraistalouksia) asettavat meidät toisaalta haavoittuneempaan asemaan kuin aiemmin. Jos jokin valtavan oravanpyörän osasista menee rikki (kuten tietoturva), saatamme löytää itsemme valtavan ongelmavyyhdin ääreltä. 

Mitä paremmin olemme varautuneet tulevaan, sitä vähemmän joudumme yleensä yllättymään. Vaikka yksilötasolla koronapandemia oli varmasti valtaosalle maailman tallaajista yllätys, sitä se ei ollut epidemiologian ammattilaisille, jotka varoittivat tästä tragediasta jo vuosia sitten. Ennustukset ovat ennen toteutumistaan yhä vain ennustuksia - niihin ei välttämättä reagoida mitenkään silloinkaan kun pitäisi. Riippuen ennustuksen sisällöstä toki, ne voivat olla myös vain kiinnostavaa hupia. 

Jälkimmäiseen kategoriaan sijoitan omani, vaikka vuosiennustukseni kohdat sisältävät lähinnä vakavaa asiaa. Kirjoitan 13 kohtaa siten, kuin olen ne päiväkirjaani kirjoittanut 1.1.2020 ja kommentoin perään toteutuman. Sanon jo tässä kohtaa, että olen lopulta yllättynyt siitä, miten moni kohta osui oikeaan:


1) Donald Trump joutuu ulos virastaan.

No, ehkä tämän ei pitäisi olla suuri yllätys, mutta näin tulee todella käymään - tosin virallisesti vasta ensi vuoden puolella. Olin vuoden alussa lähes varma, että Trumpin käsittämätön kannatus riittäisi jatkokaudelle, mutta arvelin herran töpeksivän niin pahasti, että se pilaisi suunnitelmat juridisessakin mielessä. Koronavirus pilasi Trumpin suunnitelmat. Omalla koronapolitiikallaan hän kuviteli olevansa pandemiaa vahvempi jumaluus, joten luonnollisesti tie jatkoon sulkeutui. Eikä auta huudella golfkärrystä enää tässä kohtaa, kun akku on huvennut eivätkä muut halua edes löytää hänelle pistorasiaa. Trump menetti lopullisesti uskottavuutensa, kun ei voinut pelata reilua peliä ja julistaa Joe Bidenia suosiolla vaalien voittajaksi. Jopa Trumpin läheisimmät kannattajat ovat ihmetelleet tätä Melania-vaimon lisäksi. Näemme siis golf-kärryn lipuvan kohti auringonlaskua ja toivomme, että Trump on sen verran järkevä eli seniili neljän vuoden kuluttua, ettei hae uudelleen presidenttiehdokkuutta (kuten nyt uhoaa). 

2) Putin tekee uuden merkittävän siirron, joka kiristää suurvaltojen välejä. Siirto kuitenkin alkaa laskea Putinin suosiota. Polarisaatio Venäjällä voimistuu. 

Vaikka haluaisin olla kaiken eli myös Venäjän politiikan asiantuntija, tukeudun silti lähinnä suomalaiseen (luojan kiitos luotettavaan) uutistarjontaan. Tämän takia ensimmäisenä mieleeni tulee, että tämä kyseinen siirto on ilman muuta oppositiopoliitikko Aleksei Navalnyin myrkytysyritys. Putin jopa epäsuorasti vihjasi tämän pitävän paikkansa kertoessaan jokavuotisessa supersankaritiedotustilaisuudessaan, että mikäli tiedustelupalvelu olisi halunnut Navalnyin hengiltä, he olisivat siinä onnistuneet. Tiedustelupalvelussa ei ilmeisesti osattu varautua pelastavan hätälaskun suomaan pakokeinoon. 

EU:ssa ollaan yksimielisiä siitä, että Venäjän johto on Navalnyin myrkytyksen takana. Alkujaan jo epäily tästä sekä todisteiden valossa asetetut pakotteet ovat vaikuttaneet kiristävästi länsimaiden ja Venäjän väleihin. Navalnyi osallistuu myös itse myrkytyksensä selvittämiseen salaisessa piilopaikassaan. Hän on ehkä tällä hetkellä maailman rohkein mies. On ylipäätään suoranainen ihme, että hän on säilynyt hengissä näin pitkään ja vielä tämän jo vuosia sitten aloitetun myrkytyksen pohjustustyön toteutuksen jälkeen. 

Polarisaatio Venäjällä on voimistunut, mutta onko se laskenut Putinin suosiota? Ainakin Putinin koronapoliitiikka on ehdottomasti, mutta Navalnyin myrkytyksen vaikutusta suosioon ei ehkä ole vielä mitattu. Joka tapauksessa Putinin vuosi 2020 kuulostaa äänenä vinkuvalta ja lopulta vaienneelta viululta. Putin alkaa kohta kompastua itse luomiinsa marionettilankoihin.

3) Toimittajia kuolee yhä enemmän sananvapautta kahlitsevissa maissa, mutta myös Ranskassa. 

Kuolleiden toimittajien määrä tuplaantui vuonna 2020. Tässä ei toisaalta ollut mitään yllätyksellistä, jos vain seuraa maailman huolestuttavia tapahtumia. Ranskassa ei kuollut toimittaja, vaan sananvapautta käyttävä historianopettaja Samuel Paty. Enää terroristit eivät kohdista huomiotaan vain journalistiikkaan ja toimittajiin, vaan myös julkisen vallan sekä opetustyön edustajiin, jotka käyttävät sananvapautta terroristien mielestä väärin. Konsensus on todella hukassa, kun on kyse uskonnollisesta sananvapaudesta. Vaikka meillä länsimaissa todella on laaja sananvapaus, olisi tärkeää muistaa myös kunnioitus puhuttaessa uskonnosta sekä eri uskontojen jumalista. Tällä en missään nimessä tarkoita, että olisi oikein tehdä järkyttäviä tekoja ihmisyyttä vastaan. Mutta ymmärrän, miksi uskovainen muslimi loukkaantuu Charlie Hebdon julkaisemista Allah-kuvista. Meidän pitäisi ottaa paremmin huomioon tavat elää eri yhteiskunnissa. Tähän eivät fundamentalistit valitettavasti kykene, mutta eivät aina liberaalitkaan. 

4) Ruotsin kuningashuone (todennäköisesti Carl-Philip ja Sofia) ilmoittaa uudesta jäsenestä.

Väliin vähän iloa! Olin jo huolissani marraskuun synkkinä iltoina, emmekö saakaan vuonna 2020 uusia jäseniä kungafalmiljeniin. Miltei jo tartuin Kungliga barn -kirjaani (kyllä, Ruotsin kuningashuone on salainen heikkouteni), mutta juuri tämän aatoksen jälkeen kaikkien aikojen entinen unelmapoikaystäväkandidaatti Carl-Philip ja Sofia kertovat perheensä kasvavan kolmannella lapsella! Hurra, hurra, hurra!! Vai kuuluiko perään laittaa ruotsalaisittain vielä neljäs hurraa-huuto?

5) Talouden taantuma kasvaa tuntemattoman uhan takia, mutta samaan aikaan ihmiset sijoittavat entistä enemmän. 

En voi käsittää tätä! Miten tämä ennustus osuikin näin oikeaan? Olin toki kuullut Kiinan oudosta koronaviruksesta, mutta 1.1.2020 en voinut kuvitellakaan sen kehittyvän totaaliseksi pandemiaksi, joka suistaisi maailmantalouden hetkeksi ja pitkäkestoisestikin pois raiteiltaan. Sijoittajat hyväksikäyttivät oitis karhumarkkinoita - niin minäkin, joka avasin helmikuussa osakesäästötilin ja tein monet avausostot onneksi vasta koronaromahduksen aikaan. Ehkä juuri siksi sijoitusaspekti tuli mukaan ennustukseen, että pohdin sijoittamisen aloittamista jo vuoden 2019 joulukuussa, mutten vain saanut aikaiseksi. 

6) Suomessa tapahtuu/paljastuu ennennäkemätön rikosvyyhti. 

En voi käsittää tätä vol. 2! Muistan kuvitelleeni jotain tietoturvaan tai hyväksikäyttöskandaaliin liittyvää, ja valitettavasti molemmat toteutuivat. Psykoterapiakeskus Vastaamon tietoturvamurron jopa 40 000 uhria voidaan pitää kansainvälisestikin poikkeuksellisena lukumääränä sekä ylipäätään rikosta, jossa kiristyskeinona käytetään potilastietoja. Jokin aika sitten tuomittiin myös pitkään tutkinnassa olleen suuren pedofiliaringin päätekijät, joista kovimman rangaistuksen sai luottamusasemaansa törkeästi väärinkäyttänyt kirkonmies. On kauhistuttavaa, että Suomessa jyllää aivan samanlainen pahuus kuin vielä vaarallisemmaksi mieltämämmässämme "suuressa maailmassa". On pelottavaa, millaisessa maailmassa lapset ja heikommassa asemassa olevan ihmiset joutuvat elämään. Myös aivan tavalliset "pärjääjät", jotka nyt ovat tulleet ulos terapiakaapeistaan. 

7) Leipäjonot Suomessa kasvavat

Eivätpä jonot kasvaneet siinä mielessä, että jonotus ilman turvavälejä on nyt mahdoton ajatus koronan takia. Sen sijaan avustuskassit on tehty valmiiksi tarvitsijoille ja kuljetettu useisiin eri jakopaikkoihin. Kuitenkin avuntarvitsijoiden määrä on koronan aiheuttaman köyhtymisen takia kasvanut, eli siinä mielessä tämäkin ennustukseni osui valitettavasti oikeaan. Esimerkiksi Lappeenrannassa on vuoden aikana avustettu ihmisiä aiemman kolmen vuoden edestä.

8) Alkoholi kallistuu ja monopolin alamäki kiihtyy. 

Alkoholiverotusta kiristetään todella taas 1.1.2021, mutta koronapandemia on lisännyt ainoan laillisestun viunakauppamme myyntiä entisestään ravintolamyynnin heikentyessä. Ehkä kansalaisilla on myös enemmän jano, koska kodeissa monin eri tavoin vaikuttava koronatilanne on niin ankea ja pullosta haetaan sekä lohtua että keskusteluseuraa. Toisaalta kansalaisten alkoholinkulutus ei ole merkittävästi tänä vuonna kasvanut. Varmasti moni nauttii alkoholia enemmän nimenomaan ravintoloissa pienessä tuiterissa. "Vielä yksi kierros" tuskin raikuu kodeissa, joissa vain vingutetaan yhtä ja samaa hanapakettisuljinta kunnes täytyy ostaa uusi. Kuitenkin Suomi on kansainvälistynyt ja monopoliajattelu on monelle harrastajalle (sekä ökyviini- että "suomalaisen valkoviini"-fanittajille) liikaa. Luulen, että koronatilanteessa on unohdettu koko keskustelu siitä, pitäisikö viinejä myydä ruokakaupoissa. Ehkä on vallan hyvä, että juuri tässä tilanteessa näin ei ole päässyt käymään. Tämä ennustus ei siis toteutunut muutoin kuin sangen aavistettavan veronkorotuksen osalta. 

9) Sauli ja Jenni ilmoittavat uudesta tulokkaasta

Tämän toteutumiseen voi olla vielä muutama päivä aikaa! Katsotaan, yllättääkö presidenttipari! Uskon kuitenkin, että joku toinen Suomen Sauli ja Jenni -pari on ilmoittanut tänä vuonna lähipiirilleen vauvauutisen, eli tämäkin ennustus on voinut siinä mielessä toteutua!

10) Turkuun ei tule raitiotietä. 

No eipä ole näkynyt, ei myöskään päätöstä asiasta. Tässä nyt ei ole mitään yllättävää, sillä Turun valtuuston päätöksethän legendaarisesti ottavat aikansa. Mutta ei ole toisaalta päätetty ei-päätöstäkään, eli tämä ennustus ei ole toteutunut. Sen sijaan yksi päätös on tehty - nimittäin päätös jatkaa raitiotiehankkeen suunnittelua. Veikkaan, että raitiotien alasajoa 1970-luvun alussa kadutaan Turussa varmaan eniten kaikkien talonpurkujen jälkeen. Kiva maksaa miljoonia uudelleen, kun vaihtoehtoisesti meillä voisi olla edelleen samat kiskot käytössä, jotka männävuosina poistettiin. Sentään ainakin yksi raitotiepysäkkimerkki on yhä jäljellä! Tässäpä sinulle turkulainen lukija yksi kinkunsulatteluohjelmanumero - lenkkeile etsimään ja löytämään tuo plakaatti!

11) Toriparkki ei valmistu. 

Mikä turkulainen pessimisti olen ollutkaan, sillä TITTIDII, toriparkin avajaisia vietettiin sateessa ilman yleisöä 16.12.2020! Tarjoavat jopa ilmaisen parkeerauksen joulukuussa! Oi aikoja, oi tapoja! Mihin voi enää luottaa, kun vasta 1980-luvulla aiottu toriparkki onkin nyt yhtäkkiä valmis? Kannan kyllä kaunaa erästä Toriparkin nimeltä mainitsematonta iäkästä rahoittajaa kohtaan, joka oikein lehden sivuilla lupasi kunnostuttaa Kauppatorin Nordea-pankin talon alkuperäisen fasadin näkyviin toriparkin toteutuessa. Historian sijaan saimmekin näkyviin modernin valopinnan, yllättäen kustannusvaivasyistä. Onko niitä 1960-luvun levyjä muka niin vaikea irrottaa vanhasta kivestä, kun kerran pyramiditkin on rakennettu ihmisvoimin, häh? Joka tapauksessa saamme nyt jättää hyvästit ureankäryisille torivessoille ja TORI-HESELLE! Ensimmäisen menetyksen kestän ehdottomasti, mutta jälkimmäisen vain juuri ja juuri. Muistelen kaiholla elämäni parhaan juustohampurilaisen makua eräänä sunnuntaisena krapulapäivänä, jollaisia en ole enää kokenut yli vuosikymmeneen satunnaisen opiskelijaelämän vaihtuessa tärkeilevään aikuisuuteen.

12) Kesän kuivuus kuivattaa jälleen myös pohjavedet. Vaihtoehtoisesti sataa aivan liikaa, jolloin maanviljelijät kärsivät joka tapauksessa. Ilmastonmuutos voimistuu. 

Mitä tähän nyt sanoisi. Olen ottanut ennustuksessa lähes kaikki vaihtoehdot huomioon, mutten sitä, että koronan takia sato jäisi mätänemään paikoilleen ilman ulkomaista työvoimaa tai siemeniä ei kylvättäisi lainkaan tämän takia! Noh, kuivaa ei onneksi ollut ja pohjavedet pääsivät täyttymään lähes piripintaan. Mutta satoiko kesällä liikaa? Nyt en enää muista. Ainakin katostamme löytyi reikä ja se paikattiin kunnolla vasta monien vesisateiden jälkeen. Ilmastonmuutosta taisi olla rankasti myös ilmassa eikä vain uutisissa. Ilmastonmuutos varmasti voimistuu entisestään sitten, kun maailma toipuu koronasta,  lentoliikenne pääsee taas käyntiin ja talouskasvua kiritään ennennäkemättömästi. 

Vai onko näin? Olisiko maailma kuitenkin oppinut jotain? Alammeko ruohonjuuritasolla välttää lentämistä ja keksiä muita tapoja viettää vapaa-aikaa kuin matkailu? Ainakin nyt olemme joutuneet niin tekemään ja olemme osittain myös nauttineet siitä. Minulle riittäisi junareissu Pietariin, mutta eri syistä sinne on vaikea saada matkaseuraa! Noh, ei kai pitäisi itsekään lähteä Venäjälle viemään vähiä roposiaan, mutta kai Lomonosovin posliinit ovat eettisesti ok sijoituskohde? Ja kaviaari aamiaisella viiden tähden hotellissa? Vaihtoehtoisesti täytyy tyytyä vain borssin tekoon kotona, sillä se on hyvvää ja halapaa. 

13) Sofi Oksanen palkitaan merkittävällä kirjallisuuspalkinnolla.

Eipä ole palkittu vuoden 2015 jälkeen, jolloin Oksanen sai Salernon Libro d´Europa -palkinnon. Sitä aiemmat palkinnot löytyvät täältä. Jännää, ettei Koirapuisto ole kerryttänyt palkintokertymää. Odotan yhä kirjasta tehtyä elokuvaa, jossa olisi pääosin ukrainalaiset näyttelijät ja sellaisia suomalaisnäyttelijöitä, joiden kasvot eivät olisi jo joka Suomi-leffassa kuluneet. Koirapuisto-analyysini voit lukea täältä.


Summa summarum:

13:sta ennustuksesta täysin toteutui 7-8, eli optimistisesti arvioituna olin 60-70 -prosenttisesti oikeassa. Täysin hakoteille meni 4 ennustusta, eli 30 prosenttia. Jonkinlainen ura meediona voi siis olla edessä, mikäli päätän joskus irtisanoutua töistä ja ryhtyä vapaaksi kirjoittajaksi! Kirjoitan jälleen 1.1.2021 uudet ennustukset ja katsotaan, kuinka hyvin ne toteutuvat. Ehkä kirjoitan myös tulevasta tarot-pöydästä tekstin tänne blogiin, jos suinkin ehdin. Taidankin katsoa nyt tarotit laajemmasta näkökulmasta kuin aiemmin! 

Mitkä asiat yllättivät sinut tänä vuonna ja mitkä olivat oikeastaan odotettavissa?
Lopuksi toivotan vielä hyvää tapaninpäivää ja loppuvuotta! Toivottavasti teidän kaikkien joulu sujui yhtä hyvin kuin meidän, vaikka totuttuun tapaan napaa pitikin siirtää useaan otteeseen kohti uutta lokaatiota. Lahjakeon mukaan olen ollut tänä vuonna erityisen kiltti. Mukava palkinto rankasta vuodesta! P. S. Aloin taas rääppiä kalkkunaa suuhuni tätä kirjoittaessani - mikäli tämä tieto tuo merkittävää lisäarvoa tekstin sisältöön.


Joulurauhaa ja onnellista loppuvuotta sekä parempaa tulevaa toivottavat myös ikkunalaudan Aarikan tontut, jotka eivät mahtuneet väsäämääni piparitiipiihin sisälle!


Kommentit

 1. Aikamoisen osuvia ennustuksia! Tuo toriparkin pykääminen on ollut kyllä tuskallista seurattavaa. Oikeasti surullista oli myös rakennusaikana käynyt kato kaikenlaisista liikkeenharjoittajista ihan ydinkeskustassa. Voi Turku. No, ehkä parkki piristää vielä keskustaa, täytyy nyt uskoa niin, kun tuo tekele saatiin vihdoin valmiiksi asti.

  Kunpa tuleva uusi vuosi olisi huomattavasti parempi kuin tämä vuosi. Sormet ristiin ja peukut pystyyn! Oikein hyviä vuoden viimeisiä päiviä ja onnellista uutta vuotta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Eeva, yllätyin todella itsekin ennustusten osuvuudesta! Mietin kyllä, kuinka paljon joka aamu luettu sanomalehti vaikuttaa osumatarkkuuteen. Toinen ennustusmetodi voisi myös olla sadan vuoden takaisen historian kertaaminen, sillä jännästi monet asiat tapahtuvat aina sadan vuoden sykleissä. Toivottavasti tulevaisuuden ihmiset eivät kuitenkaan saa yhtä ikävää tautiriesaa kontolleen kuin meikäläiset!

   Niin totta, toriparkki on ollut aikamoinen farssi. Varmasti kuitenkin kiltisti kaikki käytämme sitä viimeistään vuoden päästä. Käy kyllä sääliksi keskustan yrittäjiä, joista osa on jo karsiutunut pois. Toivotaan ensi vuodesta myynnillistäkin piristysruisketta, vaikka eniten kaikkia taitaa piristää edessä siintävä rokote.

   Parempaa kohti siis ja kiitos, iloista tätä vuotta ja parempaa uutta vuotta myös sinulle!

   Poista
 2. Meillä on mieheni kanssa tapana haastatella toisiamme videolle vuoden vaihteessa. Yleensä aprikoinnit ovat koskeneet vain omaa ja läheisten elämää, mutta tämä sinun esimerkkisi innostaa nyt tekemään myös yleisempiä ennustuksia.
  Moneen vuoteen emme ole valaneet tinoja. Kauha ja muutama tinahevosenkenkä on jäljellä, joten senkin seremonian voisimme elvyttää huomisiltana hiljaiselossa ollessamme.

  Hyvää vuoden vaihdetta ennustusten parissa! Olisi kiva lukea niistä ja seurata vuoden mittaan, alkavatko toteutua. Aika kivasti sinulla nämä tämänvuotisetkin onnistuivat, muutamat aivan loppumetreillä, kuten ilmoitus Ruotsin kuningasperheen uudesta vauvasta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onpa ihana tapa - uudenvuoden haastattelu! Itse asiassa taitaa meilläkin olla jokunen spontaani filmattuna männävuosilta.

   Täytyykin kirjoittaa uudet ennustukset tänne. Viimeksi taisi olla jokin nolo itsesensuuri, mutta ihan turhaan, kun ennustukset menivät näinkin hyvin yksiin tapahtumien kanssa. Kannattaa rohkeasti visioida sillä kuten huomaamme, kaikki voi tässä maailmassa toteutua! Paras uutinen oli kyllä tuo viimeinen toteutunut!

   Inspiroivaa tinanvalausta ja vuodenvaihdetta teille!

   Poista

Lähetä kommentti

Arvostan kommenttiasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kauan aikaa sitten (la vie en rosé)

Vuosiennustuksen 2021 jälkiviisastelu ja katsaus tulevaan

Draamallinen vuosi 2021

Kansallismuseosta kajahtaa: Suomen tarina on monisyinen

Askeleet lumessa

Miten taiteen hinta määritellään? Mitä sinä maksaisit taiteesta?