Sijoituskuulumisia Q1 ja pääsiäiskarma

Huh, neljäsosa tästä uudesta koronavuodesta on jo mennyt! Eikä mikään ole aprillia. On siis aika ynnätä yhteen mitä on tullut tehtyä sijoitusrintamalla, kun muun elämän saavutukset ovat aika vähäiset. 

Aloitin suoran osakesijoittamisen reilu vuosi sitten koronaromahduksen aikaan. Joku voisi kutsua minua onnekkaaksi, mikäli kyse ei olisi ollut hedelmäpelirahainvestoinneista. Pitkin vuotta olen ostellut osakkeita lisää, vaikka kustannustehokkainta olisi ollut uskaltaa tehdä heti suurempia investointeja. Aina sanotaan, että pitää olla valmis menettämään se määrä rahaa, jonka sijoittaa. Olen kuunnellut tätä ohjetta ehkä liiankin tarkkaan (myös sijoitusidolini Merja Mähkä lausui juuri instastoorissaan, ettei pidä ajatella tätä liikaa tai jotain sinne päin). Noh, minun piti ensin harjoitella, ja lohduttahaan se, että ekojen ostojeni voittoprosentti on ollut parhaimmillaan jopa monta sataa prosenttia! Puhutaan silti korkeintaan 600 euron voitosta per yhtiö, jos Teslan jättää laskuista pois.

Aloitetaanpa tammikuun jokavuotisesta nousumaniasta. Silloin myin YHDEN Teslan, vaikka olisi jälkiviisaana pitänyt myydä kaikki kolme (ostin näitä noviisina lisää myytyäni ihan ekat ostot, jotka olisivat nyt varmaan +700% voitolla). Toisen Teslan myin hätäripulipudotuksen jälkimainingeissa helmikuussa vielä sentään reilusti voitollisena. Kolmas pysyy yhä salkussa. Oliko tässä kulujen kannalta järkeä? No ei, mutta toisaalta voitto Tesloista oli niin suuri, että ihan sama yhdellä 15 euron siivulla. Yksi optimisti-Tesla siellä odottelee raketin singahtamista kuuhun. Veikkaan, että moni haluaisi nähdä siellä myös Elon Muskin ilman paluulippua, sen verran tunteita herättävä kaveri on kyseessä. Odotan singahdusta ja sitten myyn, ehkä vasta kymmenen vuoden kuluttua.


Elon Musk Teslansa äärellä. Kuva: NBC News.


Myin myös ilahduttavasti ostotarjousten myötä kuuhun ampaisseet Tikkurilat ja maalaan jatkossakin tätä kotia Virtasen ja Uulan maaleilla, hehheh. Samoin myin turkulaisen Faron Pharmaceuticalsin osakkeet niin hyvällä voittolla, että yhtäkkiä kokonaissalkkuni oli ennätykselliset +52% voitollinen. Kyllä moukan tuurikin on tuuria! Tammikuussa sain pelkkää myyntivoittoa yhteensä yli tuhat euroa. Kertokaa, mikä rahaa säilövä pankkitili pystyy samaan! 

En ole edelleenkään lukenut mitään sijoitusraamattuja, vaikka on pitänyt. Uskon tasapainoiluun niin salkun kuin elämän suhteen. Pitää olla eri elementtejä mukana. Jos joku ylihypetetty yhtiö, kuten Tesla putoaa, salkussa pitää olla turvallisia yhtiöitä vastapainona. Tällaisiksi miellän Harvian, Keskon ja Marimekon. Joku voisi ajatella, ei kai muotiyhtiö ole turvallinen. Ei sinänsä tietenkään mikään ole, mutta Marimekolla on loistava johto, toimiva vastuullisuusstrategia ja tilausta kansainväliselle menestystarinalle yhä enenevissä määrin. Sama koskee Unesco-löylyttäjää ja maailman vastuullisinta ruokakauppaa. 

Fortuminkin voisi ehkä laskea joukkoon, mutta minulla on sitä aika vähän. Ostin sitä romahduksessa tietysti aivan liian vähän enkä ajatellut enää ostaa lisää edes hyvän osingon takia. Vaikka yhtiö on kulkemassa kohti uusiutuvaa energiaa, pistän rahani mieluummin edelläkävijäyhtiöihin energiasektorissa. Riskiostoni tänä vuonna olikin pieni siivu Scandinavian Enviro Systems, joka hyödyntää roskia ja muita päästöjä tuotteissaan. En ole silti riittävän perehtynyt yhtiöön, luotin vain intuitioon. Uskon muutenkin Ruotsiin usein vähän enemmän kuin Suomeen kaikessa muussa paitsi koronapolitiikassa, anteeksi vaan Suomi! Jatkuva kuukausisäästö rahastoihinkin menee minulla Suomen sijaan Ruotsiin, Tanskaan ja Norjaan. Näistä etenkin Norja-rahasto on osoittanut viime aikoina mukavia kasvun merkkejä. Rahastossa on aurinkovoimaa ja muuta uusiutuvaa energiaa, joka on nyt voimakkaasti kasvava sektori. 

Omistan lisäksi Norjan osakepuolella Leroy Seadoodia, jonka melkein olin jo myydä osakkeiden ollessä +60% ostohinnasta. Nyt Leroy sai analyytikoilta lisää-suosituksen, joten jätin yhtiön edelleen salkkuun. Kalamarkkinat elävät tyystin omaa elämäänsä, joten kalatalous ja alkutuotanto tasapainottavat salkkua.  

Voi, kun olisin ne Raision oskkeetkin pitänyt. Myin ne, vaikka nimenomaan niin sanottuja tylsiä yhtiöitä ei useinkaan kannattaisi myydä. Sain ihan hyvin voittoa, mutta nyt Raisio osti Verso Foodin ja osake singahti tästä ilosta heti yli 7 prosenttia ylös. Ostin itse Raisiota aikoinaan 2,7 euron kappalehinnalla ja nyt hinta on jo yli 4 euroa. Ei nyt mikään Tesla-raketti, mutta yhtä turvallinen kuin lähes muuttumaton Elovena-pakkaus. Mietin, hyppäänkö vielä uudelleen Raisio-junan kyytiin. Kerran olen muuten mennyt ihan aidolla junalla Raision tehtaiden ohi Naantaliin, mutta mitään jatkuvaa liikennettä ei tällä välillä ole enää lainkaan muussa kuin rahtausmuodossa. Kuka tietää, mitä tulevaisuus tuo tullessaan matkailusektorin elvyttyä. Raision tehtaatkaan eivät enää haise, kuten joskus, joten toivoa viihtyvyyden suhteenkin on!

Apetitia sentään ostin lisää tänä vuonna juuri sopivasti ennen tiedotusta tulevaisuuden menestysrypsituotteesta. Luotan, että uutisointi ei ole kupla. On myös kiva käyttää ruoanlaitossa Apetit-rypsiöljyä, saunoa Harvian kiukaan hellimänä ja ulkoiluttaa Marimekon kasseja. Tarvitaanko sijoittamiseen lopulta muuta perustetta? Osta sitä, mikä tuntuu kivalta! Melkein harmittaa vieläkin, etten ostanut romahduksessa Kööpenhaminan tivolia. Vielä ehtii, mutta Tanskan bisnes on niin kallista, etten enää viitsi lähteä suorille osakemarkinoille. Mieluummin laitan fyffeä rahastoon. 

Rajuja muutoksia salkkuuni en ole tehnyt tänä vuonna noiden alkuvuoden nousumyyntien jälkeen. Myyntivoitot sijoitin turvallisuushakuisesti mainitsemiini turvayhtiöihin. Etenkin innostuin, kun sain tankattua Marimekkoa lisää kauden "pohjahinnalla" 45 euroa kappale. Pidin joulukuun 38 euroa kalliina... Näin tämä homma menee. Paras aika sijoittamiselle on yleensä heti, kun sitä vähänkään epäilee, sillä pitkällä tähtäimellä kurssit nousevat lähes aina. Jos on kyse hyvästä yhtiöstä. 


Kuva: Scandic Hotels Group


Entäs täysin uudet hankinnat? Niitä on kaksi! Ostin Scandic Hotelsia jälleen lahden toiselta puolelta, vaikken pidäkään kyseisen hotellin liian korkeista tyynyistä. Scandic edustaa myös pohjoismaista lähimatkailua ja ketjun aamiaiset ovat hyviä. Se on minulle äärettömän tärkeää. Jos saan huonon aamiaisen, en mene enää koskaan kyseiseen hotelliin. Mitä diivameininkiä, mutta kuluttaja ratkaisee. Scandicit ovat jo kivasti plussalla toisin kuin Viking Line, joka ui vielä matalissa vesissä. Veikkaan tilanteen olevan kesällä ehkä jo toinen, toivottavasti. 

Jäljelle jäävä mysteeriyhtiö on tietenkin kippojen ja ämpäreiden kuningas Orthex! Osallistuin listautumisantiin ja yritin saada 110 osaketta, mutta sain 62. Osakekanta ylimerkittiin, tällöin käteen voi jäädä Björn Wahlroosin näkökulmasta vain rippeitä. Siksi jengi myy pois säälittäviä kolikkokasojaan ekassa nousussa sillä aikaa, kun minä hurraan jopa 30 prosentin kurssikasvua kahdessa päivässä. Mitä muuta kansa tekisi koronajumissa kuin säilöisi ja hankkisi ämpäreitä, etenkin jos vitosella saa siihen kukkurallisen appelssiineja kaupasta? Koska asumme Suomessa, ämpärimania ei tule koskaan laantumaan. Tuskin myöskään marttamainen säilöntäeetos. Ja mikä parasta, Orthex panostaa jatkossa yhä enemmän kierrätysmuoviin ja muihin vastuullisiin raaka-aineisiin. Olisi siis jälleen pitänyt tankata välittömästi lisää Orthexia eikä jäädä ihmettelemään. Mutta alku se on noin 500 euron pottikin. 


Kuva Suomen tunnetuimmasta ämpäristä: Muovi ja Lelu / Orthex


Nyt elän jonkinlaisessa sijoittamisen suvantotilassa, seurailen tapahtumia ilman sen kummempia aikeita. Odotan, että massi kasvaa vaikka tosiasiassa vain maski kasvaa kohta naamaani kiinni. Oikeasti odottaminen on alkuinvestointien jälkeen hyvä sijoitusstrategia. Naiset tekevät tutkitusti enemmän voittoa kuin miehet, koska eivät ole säntäilemässä aktiivisesti pikavoittojen pariin (unohdetaan omat Tesla-hätäilyni). "Odotus palkitaan! ei ole turha kasku. Mutta tosiaan, odottavan aika on myös pitkä. Katsotaan, miltä salkkuni näyttää kymmenen vuoden kuluttua. Olisiko +152% tulos hyvä tavoite vai jopa liian alhainen? 

Niin, ne prosentit. Vuoden alusta lähtien salkkuni on kasvanut "vain" 16 prosenttia, mutta vuoden skaalalla kasvu on ennätyksellisesti lähes 80 prosenttia. En oikein ymmärrä Nordnetin laskuria, mutta luotan lukuihin. Tammikuun +52% on nyt huhtikuun alettua +79%, vaikken ole tehnyt juuri mitään. Ehkä Orthex vaikuttaa tähän paljon sekä yleinen matkailusektorin ja kaupan alan elpyminen. Kevät ja rokote-euforia pistää ihmiset rallattemaan ja tämä näkyy myös osakekurssien nousussa. 

Samaan aikaan on muistettava varovaisuus. Osakkeilla on jo nyt ennätyskorkea arvostus. Koroista en ymmärrä edelleenkään mitään, mutta niiden heilahtelu vaikuttaa toisiin osakkeisiin enemmän kuin toisiin. Huomaan tämän ihan selkeästi salkussani. Aina silloin, kun tietyt osakkeet laskevat, ne toiset tietyt nousevat. Vai onko kyse enemmänkin jenkkimarkkinoista? 

Jenkkiosakkeet elävät aina omaa elämäänsä, vaikka ne vaikuttavat koko maailmantalouteen. Hyviä ostoja viime Black Fridayna olivat sekä lääkeyhtiö Teva (ainoa toimiva migreenilääke minulle, kiitoksia) sekä kuulemma maailman top 10-vaarallisimpiin yhtiöihin kuuluva sijoituspankkitalo J.P. Morgan. Se on noussut viime aikoina paljon ja ilmankos, ostihan se 6-7 % siivun suomalaisen Tikkurilan osakekannasta! Omistan siis tavallaan edelleen Tikkurilaa, jee! Mutta Morganit aion myydä jossain kohtaa ennen "ahneen p*skaista loppua" hienotunteista sijoittajaisääni lainatakseni. Tevan pidän kuitenkin salkussa sekä todennäköisesti myös Coca-Colan, vaikka maksankin aina osingoista ärsyttävän lähdeveron. Älä koskaan osta ulkomaisia osinkoaristrokaattiosakkeita osakesäästötilille. Ulkomaiset osingonmaksajat arvo-osuustilille, niin et maksa osingoista ylimääräistä veroa. Mutta kaikki Suomi-osakkeet osingoilla tai ilman ehdottomasti OST:lle, niin tallelokero kiittää. 

En varmaan tullut käsitelleeksi läheskään kaikkea mitä piti, joten jos on jotain, mitä haluaisit sijoittamisesta tai salkustani tietää, kysy ihmeessä kommentissa! Sillä aikaa menen etsimään uutta pääsiäisaterian viiniä kellarista, sillä voitteko kuvitella, viime vuoden tapaan myös tänä pääsiäisenä avattu Chateau Musar on korkkiviallinen! Kyseessä oli nyt vuosikerta 2012. Viime vuonna yritin hakea euforiaa vuoden 2000 tajunnanräjäytyksellä - turhaan. Ei auta muu kuin tyytyä kohtaloon tai vaihtaa viini vodkaan. Venäläistä pääsiäislammasta? 


Viime vuoden rökäletappio. 


Ehkei kuitenkaan, mutta kylläpä tämä loppukaneetti kuulostaa ökysijoittajalta. Sitä en todellakaan ole, mutta arvoviinisijoittamisesta olen kyllä aiheena hyvinkin kiinostunut. Sitä varten pitäisi olla premium-luokan kellari ilmanpainemittareineen ja kaikkine härveleineen. Joukkoon ei voi viedä imuria, matkalaukkua, hillopurkkeja ja 15 vuotta vanhoja kenkiä. Näistäkö korkkivikatuurini johtuu? Ei, sillä korkkivika saa alkunsa jo syntyessään (hah mikä lause :D). Se joko on alusta asti tai ei ole. Noin 5 prosenttia maailman luonnonkorkillisista viineistä on korkkiviallisia, eikä pulliainen erota niistä kuin murto-osan. Oma tuurini onkin sitä tasoa, että näitä Musar-korkkivikoja ei voi olla erottamatta. Ehkä minun täytyy tätä menoa hylätä suuri rakkauteni. Sama pätee osakkeisiin. Älä rakastu yhteenkään yhtiöön liiaksi, mutta älä myöskään ole ensimmäisenä hylkäämässä sitä, kun kuraa ropisee niskaan. Annan siis Musarille uuden mahdollisuuden niin kauan, kun minussa henki pihisee. 

Oletko sinä alkanut sijoittaa koronavuoden aikana? Jollet, miksi et? Kerro myös parhaat onnistumisesi tai oppimisesi sijoittajana! 

Hyvää pääsiäistä ja kultamunan haudontaa!


Kommentit

 1. Kiva kuulla, että sinulla on mennyt hyvin sijoitusrintamalla. Oma korona-vuoden sijoittaminen on ollut vähän passiivisempaa, mutta toki matalia kursseja tuli hyödynnettyä. Itsekin luotan Marimekkoon ja sitä tuli ostettua viime vuonna parikin kertaa lisää. Lisäksi ostin edullisia Finnairin osakkeita. Ne eivät ymmärrettävistä syistä ole vielä kasvattaneet arvoaan, mutta jotenkin uskon, että Finnair sieltä vielä noursee. Tuo Orthex kiinnostaa minuakin. Missasin tosin listautumisen, mutta täytyy miettiä, jos sitä vähän ostaisi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, "hyvin" on toki suhteellista, mutta ei ole pahasti takkiinkaan tullut! Tänä vuonna olisi varmaan pakko kehittää joku sijoitusstrategia, sillä hyvä tuuri ei voi jatkua loputtomiin.

   Ihan varmasti Finnair nousee vielä! Samoista syistä ostin Scandicia, vaikka Finnairkin hetken houkutti. Mietin kuitenkin liikaa lentopäästöjä, joten tyydyin hotelliin :D (myös Monopolissa halusin aina ostaa hotelleja :D)

   Ämpärikaupoille tosiaan ehtii aina! Varmasti tämä hetki on hyvä, kun mietitään tilannetta vuoden päästä. Tämä ei kuitenkaan ollut ostosuositus :) Nyt vain odotellaan myös Marimekon nousua pysyvästi yli 50-60 euroon per osake! Hyviltä ostoja olet tehnyt! Tsemppiä sijoittamiseen(kin)!

   Poista

Lähetä kommentti

Arvostan kommenttiasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Mystinen metsänpeitto - unohtumaton kokemus

Tylsä (hyvä?) sijoittaja

Miten taiteen hinta määritellään? Mitä sinä maksaisit taiteesta?

Elämä on täynnä salattua magiikkaa

Luukku 3: Joulupasteijat lihaliemellä ja ilman

Euforia